marți

16 iulie, 2024

10 iulie, 2024

De miercuri, 10 iulie, au început lucrările de reparaţie a Podului Giurgiu-Ruse, pe tronsonul bulgar. Lucrările, programate să dureze 730 de zile, se vor desfăşura zilnic, 10-12 ore, anunță Centrul Infotrafic din cadrul IGPR. Traficul rutier nu va fi oprit total, ci  se va desfăşura alternativ, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.

În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de ieşire, spre România.

Şoferii sunt sfătuiţi să ruleze cu atenţie sporită, să reducă viteza şi să respecte cu stricteţe semnalizările temporare instituite în zona lucrărilor. De asemenea, trebuie să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

Linia de feribot, întârzieri pe partea românească


Bulgaria a anunțat la începutul acestei luni că este gata să pună în funcţiune linia de feribot dintre Ruse şi Giurgiu, în timp ce României îi mai trebuie timp, relata presa bulgară. Concluzia a fost anunțată după întâlnirea dintre ministrul bulgar al Transporturilor – Gheorghi Gvozdeikov, ministrul bulgar al Dezvoltării Regionale – Violeta Koritanova, şi ambasadorul României la Sofia – Brânduşa Predescu. 

Punerea în funcţiune a liniei de feribot este deosebit de importantă pentru înlesnirea traficului între cele două state, având în vedere că urmează lucrări de reparaţie pe partea bulgară a podului de peste Dunăre, care trebuie să înceapă luna aceasta.

 „Operatorul care va realiza transportul cu feribotul, la fel şi toate instituţiile care au legătură cu acest proiect pe partea bulgară, sunt gata să se apuce de treabă”, a spus ministrul Gheorghi Gvozdeikov, citat de centrul de presă al ministerului pe care-l conduce.

România progresează… dar mai are nevoie de timp pentru a pregăti documentația pentru licitație

Până în prezent, autorităţile bulgare nu au anunţat cine va fi operatorul liniei de feribot, nici a apărut vreo informaţie publică cum că acesta ar fi ales prin licitaţie publică. „Vineri, Guvernul României a făcut un pas foarte important privind deschiderea liniei de feribot între Ruse şi Giurgiu, dar va fi nevoie de o perioadă tehnică pentru demararea procedurii”, a spus ambasadorul României la Sofia, Brânduşa Predescu, potrivit Rador Radio România.


Anterior, prefectul de Ruse, Dragomir Draganov, a comentat pentru BTA că linia de feribot ar putea să nu fie operațională până la începerea lucrărilor de reparație pe partea bulgară a podului Dunării, care se preconizează să aibă loc în două săptămâni. În ședința sa din 28 iunie, Guvernul României a aprobat un proiect de act normativ care prevede reluarea transportului cu feribotul pe cele două maluri de la podul Dunării.

Ministrul bulgar al Transporturilor spune că este nevoie de o bună organizare a ambelor părți

Ministrul bulgar al Transporturilor a subliniat în prezenţa ambasadorului României că este nevoie de o bună organizare de ambele părți ale graniței. Gheorghi Gvozdeikov a reamintit că în ultima lună au fost efectuate două reparații de urgență, care arată că nu mai pot fi amânate lucrările de reparație de la pod. „Scopul nostru nu este să îngreunăm trecerea oamenilor în timpul sezonului estival, ci să avem grijă de siguranța lor”, a spus Gvozdeikov.

Legătura cu feribotul Ruse – Giurgiu a funcționat până în 2005. Infrastructura de ambele părți ale graniței este construită.

Pentru punerea sa din nou în exploatare este necesară construirea conexiunilor şi numirea personalului. „Capacitatea legăturii cu feribotul, care va fi doar pentru vehicule grele de marfă, este de aproximativ 240 de camioane. Traversarea între cele două maluri ale Dunării va dura aproximativ 2 ore, a declarat șeful interimar al Portului Ruse, Ivailo Bashalov, în urmă cu circa o lună. Potrivit acestuia, aproximativ 15% din traficul greu trece pe acest pod de peste Dunăre. În prezent, ministrul bulgar al dezvoltării regionale Koritarova spune că studiile au arătat că feribotul va putea prelua aproximativ 20% din camioane. Potrivit acesteia, aproximativ 200.000 de vehicule grele au trecut pe acest pod în luna mai.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: