sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 octombrie, 2023

Perspectiva unor acorduri care să pună capăt disputelor economice de lungă durată dintre SUA și UE – tarifele din era Trump și subvențiile ecologice ale SUA – s-au îndepărtat joi, după ce negociatorii nu au obținut progrese înainte de summit-ul care începe vineri la Casa Albă.

Înainte de plecarea la Washington, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că eforturile de a asigura un sprijin continuu pentru Ucraina și conflictul Israel-Gaza vor domina agenda întâlnirii ei și a președintelui Consiliului European, Charles Michel, cu președintele SUA Joe Biden, sugerând că problemele comerciale vor fi plasate în plan secund.

Conflictele din Ucraina și Israel au deraiat agenda summit-ului

Negociatorii americani și europeni s-au întâlnit și vineri, dar, scrie Euractiv, este puțin probabil să ajungă la un acord cu privire la tarifele la oțel sau la o modalitate de a reduce impactul asupra Europei al noilor scutiri de taxe din SUA pentru cumpărarea de vehicule electrice (EV) asamblate în America de Nord.


Charles Michel a sugerat că niciun acord nu este iminent, spunând reporterilor că cele două părți trebuie să găsească soluții „benefice reciproc”.

Reuniunea de la Casa Albă a fost planificată pentru a rezolva disputele economice mai vechi, Charles Michel și Ursula von der Leyen sperând să încheie acorduri cu Statele Unite pentru a pune capăt tarifelor din era Trump și pentru a ușura impactul subvențiilor ecologice din SUA.

Dar scopul reuniunii a fost deturnat de escaladarea violenței din Orientul Mijlociu, împreună cu îngrijorările legate de erodarea sprijinului militar pentru Ucraina.

Reprezentantul american pentru comerț, Katherine Tai, s-a întâlnit joi cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, transmite Reuters. Comentând această întâlnire, Charles Michel le-a spus reporterilor că este un moment critic pentru ca Statele Unite și UE să „rămînă împreună” cu privire la valorile și angajamentul lor comun față de democrație, având în vedere conflictul Israel-Hamas.


El a refuzat să spună dacă crede că problemele în dispută ar putea fi rezolvate înainte de întâlnirea de vineri de la Casa Albă, afirmând doar că negocierile sunt „în curs de desfășurare”.

Problema tarifelor la importuri de oțel și aluminiu

Statele Unite au suspendat tarifele de import pentru oțel și aluminiu din UE impuse de președintele de atunci Donald Trump în 2018, dar cu condiția ca ambele părți să cadă de acord până la sfârșitul acestei luni asupra măsurilor de abordare a supracapacității din economiile non-piață, cum ar fi China. Negociatorii își propun acum să încheie un acord până la sfârșitul anului.

Partenerii transatlantici au poziții diferite: Washington vrea ca UE să aplice tarifele la importurile metalurgice din China, dar Bruxelles nu vrea să facă asta decât peste un an, pentru a se conforma regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Bernd Lange, președintele Comisiei pentru comerț al Parlamentului European, care ar trebui să aprobe un eventual acord UE – SUA, a declarat că măsurile europene ar trebui să se bazeze „pe investigații obiective și nu pe considerente politice”.

Cine face oțel ”verde”

În ceea ce privește oțelul “durabil, verde”, cele două părți încearcă să reconcilieze taxa pe carbon la frontieră a UE cu abordarea SUA de a promova ecologizarea economiei sale prin subvenții.

Statele Unite au propus formarea unui ”club al oțelului verde”, în mare parte fără tarife, care ar fi deschis și altor aliați, dar cu reguli care ar face imposibilă aderarea Chinei.

O sursă de la Washington a descris poziția UE ca fiind „neutilă” și a spus că nu este clar dacă se poate ajunge la un compromis înainte de summit-ul de vineri, care începe la ora 15.00.

Posibilă concesie pentru UE în Legea pentru Reducerea Inflației

Pentru a reduce impactul din UE al Legii americane pentru Reducerea Inflației, care oferă consumatorilor scutiri de taxe pentru a cumpăra vehicule electrice (EV) asamblate în America de Nord, se discută un acord care ar permite vehiculelor electrice cu materiale critice provenite din UE – cobalt, grafit, litiu, mangan și nichel – să se califice pentru scutiri de impozite parțiale.

Este puțin probabil să fie finalizat un acord în timp util timp.

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: