joi

28 martie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

20 iulie, 2022

Miercuri începe programul de credite garantate pentru fermieri supranumit „De 3 ori subvenții”, prin care vor putea fi contractate de la cec Bank credite în valoare de cel mult 3 ori subvenţia anuală pe suprafaţă care li se cuvine de la Uniunea Europeană.

Creditul va fi garantat în proporţie de 80% din valoare de către Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) iar dobânda va fi de 2% pe an plus ROBOR.

„Este o dobândă fixă şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului. Cu alte cuvinte, pentru trei ani (…) Este un credit sigur şi de o parte şi de alta, pentru că vine pe bani europeni, şi nu pe banii fermierilor. Vine pe un culoar sigur, la date sigure, în sume sigure. Ei doar pot să se ducă, să ia şi să se angajeze la executarea lucrărilor în vederea desfăşurării anului agricol în condiţii bune”, a spus Petre Daea. ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.


Orice bancă interesată poată să vină să intre în program, cec fiind doar primul partener „care ne-a deschis uşa la o asemenea iniţiativă”, a precizat Petre Daea.

Seceta și „starea de calamitate”

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare a scris Guvernului „că fermierii au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primăvara anului 2022 şi arşiţa atmosferică din această vară”.

În unele județe „suprafeţele unde sunt culturi agricole de toamnă au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins între 40-80%. După cum bine ştiţi, situaţia este mult mai dramatică la culturile de primăvară care au un grad de afectare între 90-100%. (…)

„Avem nevoie de declararea stării de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu preţ crescut datorită crizelor energetice, carburanţi, război, vor ajunge la termen la sfârşitul lunii iulie 2022.


Seceta este „puternică și extremă” în aproape toată Moldova, răsăritul Munteniei, Dobrogea și în Banat și Crișana. Mai mult de trei sferturi din suprafața României este în secetă. Sunt puține zonele care pot spera la o „aprovizionare satisfăcătoare” cu apă, altfel seceta nu este deja moderată., potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: