vineri

20 mai, 2022

Începe instalarea celui mai puternic laser din lume – Primele componente au ajuns la Măgurele

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2016

eli magurele componentePrimele componente ale celui mai puternic laser din lume au ajuns la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), din cadrul Institutului de Fizică de la Măgurele.

Laserul a fost construit în Franța, de către firma Thales, cea care a câștigat contractul în valoare de 60 de milioane de euro.

Instalația imensă a fost finalizată la sfârșitul anului trecut, dar acum este transportată la Măgurele, unde vor fi asamblate, până în 2018, sutele de piese ale celui mai puternic laser din lume – acesta are două fascicule de 10 PW (10 petawați, adică 10% din puterea Soarelui).


Pentru comparație, laserele existente în toată lumea au o putere de 1 PW.

Încăperea unde va fi instalat are o suprafață de 2.000 de metri pătrați – aici se va afla sistemul impresionant de oglinzi, lentile, laseri de pompaj, compresoare etc. care vor prelua raza de lumină de lumină inițială și o vor amplifica până la o zecime din puterea Soarelui.

laser magurele incapere mediafax
Sursa: Mediafax

ELI -NP este format din două componente cele două lasere de mare putere (şi un generator de radiaţii gamma cu caracteristici performante.

Este singurul centru european de cercetare la nivel înalt în domeniul laserelor de putere ultra înaltă şi al interacţiunii laser-materie.


Proiectul le va asigura oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi specialiştilor, pulsuri cu o putere care depăşeşte de 100.000 de ori capacitatea tuturor centralelor electrice existente la nivel mondial.

Platforma de cercetare ELI-NP va pune la dispoziția cercetătorilor și studenților cea mai modernă infrastructură de acest fel, în vederea studierii aplicaţiilor Extreme Light în folosul societăţii.

eli magurele

Este o infrastructură unică, întrucât pune la dispoziţia cercetătorilor tehnologii atât pe bază de laser, cât și pe bază de raze gamma.

Datorită acestei combinaţii, în cadrul ELI-NP se pot derula cercetări vizând impactul radiaţiilor electromagnetice extrem de puternice asupra materiei, cu un accent specific asupra fenomenelor nucleare şi aplicaţiilor acestora.

Experimentele care combină tehnologiile pe bază de laser cu cele pe bază de raze gamma se vor derula în interiorul camerei de interacţiune.

Pentru sistemul de fascicul gamma, și el unicat în lume, a fost nevoie de constituirea unui consorțiu, deoarece nicio companie sau institut de cercetare nu putea dezvolta pe cont propriu întregul proiect.

Consorțiul, Eurogamma, cuprinde institute de cercetare și agenții finanțatoare din opt state europene, printre care Italia, Franța și Marea Britanie.

Domeniile principale de cercetare

După ce vor fi instalate echipamentele, în 2018, vor demara proiectele de cercetare, care vizează patru domenii principale:

  • rezonanţa de fluorescenţă nucleară (NRF), ducând la noi tehnici de îmbunătăţire a gestionării deşeurilor nucleare, precum şi la aplicaţii pentru securitatea porturilor şi aeroporturilor
  • aplicaţiile destinate îmbunătăţirii testării nedistructive şi studiului materialelor, prin cercetarea surselor de pozitroni şi prin activităţi de cercetare în materie de microraze gamma cu flux înalt, monocromatice şi cu nivel reglabil de energie
  • deschiderea unor noi domenii de cercetare în materie de radioizotopi farmaceutici (dezvoltarea unei metode revoluționare de tratare a cancerului, acolo unde nu se poate interveni chirurgical)
  • în ceea ce priveşte iradierea materialelor, ELI-NP va permite derularea de cercetări privind efectele laserelor de mare putere asupra materialelor, ceea ce ar putea duce în schimb la crearea unei game largi de aplicaţii.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectul ELI se desfăşoară în trei ţări – România, Cehia și Ungaria – cu infrastructuri specializate, complementare și aflate în coordonare, care vor fi accesibile specialiștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul de afaceri.

Proiectul din România (cel mai improtant) costă 356 milioane de euro, inclusiv TVA, cea mai mare parte a banilor fiind alocată de Comisia Europeană

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: