28 martie, 2018

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de acțiune menit să îmbunătățească mobilitatea armatelor în interiorul și în afara granițelor UE.

Planul vizează inclusiv modernizarea unor rețele europene de transport rutier.

Îmbunătățirea capacității de manevră a trupelor și a echipamentelor militare este esențială pentru securitatea cetățenilor europeni, iar creșterea eficienței și a vitezei de reacție este în concordanță cu decizia din noiembrie 2017 a statelor membre de a întări capacitățile comune militare.


Prin planul de acțiune, Comisia a identificat o serie de măsuri operaționale menite să înlăture obstacole fizice, administrative și de procedură care îngreunează mobilitatea forțelor armate, care vor fi implementate în parteneriat cu statele membre.

Potrivit comunicatului Comisiei, planul propune acțiuni concrete în următoarele domenii:

Cerințe militare: Acesta este punctul de plecare pentru o abordare eficientă și coordonată a mobilității militare în UE. Serviciul european pentru acțiune externă (SEAE) și personalul militar al UE vor elabora cerințe militare care să reflecte nevoile UE și ale statelor sale membre, inclusiv infrastructura necesară pentru mobilitatea militară. Consiliul este invitat să ia în considerare și să valideze aceste cerințe militare până la jumătatea anului 2018.

Infrastructura de transport: Politica de infrastructură și investițiile oferă oportunități pentru mai multe sinergii între nevoile civile și cele militare. Până în 2019, Comisia va identifica părțile rețelei transeuropene de transport potrivite pentru transportul militar, inclusiv îmbunătățirile necesare ale infrastructurii existente (de exemplu, înălțimea sau capacitatea de greutate a podurilor). Se va întocmi o listă prioritară de proiecte. Comisia va lua în considerare eventualul sprijin financiar suplimentar pentru aceste proiecte în cadrul financiar multianual următor.


Chestiuni de reglementare și de procedură: Comisia va analiza opțiunile de fluidizare și simplificare a formalităților vamale pentru operațiunile militare și va evalua necesitatea de a alinia regulile pentru transportul de mărfuri periculoase în domeniul militar. În paralel, Agenția Europeană de Apărare va sprijini statele membre în elaborarea unor dispoziții privind permisele de circulație transfrontaliere.

Comisia anunță că Serviciul European de Acțiune Externă și Agenția Europeană de Apărare vor lucra în strânsă coordonare cu statele membre pentru punerea în aplicare efectivă a acestor acțiuni. ”Acestea vor fi realizate cu respectarea deplină a suveranității statelor membre pe teritoriul lor național și a proceselor naționale de luare a deciziilor”, anunță comunicatul oficial.

Coordonarea eforturilor în cadrul Structurii permanente de cooperare (PESCO) și proiectul separat PESCO privind mobilitatea militară vor fi, de asemenea, asigurate.

Comisia mai asigură: ”Cooperarea și consultarea cu NATO în probleme de mobilitate militară vor fi continuate în cadrul implementării Declarației Comune pentru a asigura coerență”.

Următorii pași:

Planul de Acțiune va fi trimis statelor membre pentru eventuale observații și pentru a decise susținerea proiectului. Primele acțiuni concrete sunt așteptate în următoarele luni.

Un prim raport asupra stadiului de implementare al planului este deja programat pentru vara anului 2019.

Planul de Acțiune propus de Comisia Europeană apare la aproape o lună după ce NATO a aprobat crearea unui nou centru de comandă care să sprijine mişcările rapide de trupe ale ţărilor aliate în interiorul Europei.

Prin îmbunătăţirea mobilităţii militare, UE poate fi „mai eficientă în prevenirea crizelor şi în desfăşurarea misiunilor noastre şi mai rapidă în a reacţiona la apariţia unor provocări”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: