sâmbătă

13 iulie, 2024

Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

31 ianuarie, 2023

Guvernul a adoptat marți o Hotărâre privind aprobarea Guvernanței Platformei de Cloud Guvernamental, marcând încă un pas pe calea digitalizării administrației.

Sistemul în sine – cluod-ul guvernamental – ar putea deveni operațional din 2024, hotărârea de marți stabilind un termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG pentru emiterea de norme, proceduri și metodologii subsecvente.

Ministrul Digitalizării speră ca ”la orizontul anului 2026” – adică termenul limită pentru implementare impus prin PNRR – să existe ”minim 30 de instituţii ale statului român migrate în acest cloud.”


Toate actele subsecvente (7 la număr) trebuie emise fie de ministrul Digitalizării, fie de ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Proiectul este asumat și finanțat prin PNRR, cu un buget total alocat de 561.780.000 euro, fără TVA.

Achiziții centralizate pentru infrastructura cloud

Din Nota de fundamentare a HG reiese că actul normativ urmărește asigurarea cadrului juridic necesar pentru implementarea și asigurarea furnizării serviciilor de cloud cât și pentru dezvoltarea ulterioară a Platformei.

Principalele aspecte abordate de HG sunt:

 • definirea termenilor și expresiilor utilizate în concordanță cu denumirile comune internaționale și definirea unor termeni și expresii noi
 • stabilirea drepturilor și obligațiilor autorităților competente pentru implementarea și asigurarea furnizării serviciilor de cloud cât și pentru dezvoltarea ulterioară a Platformei

(Descărcați AICI HG privind Guvernanța Platformei de Cloud Guvernamental)


HG desemnează ADR ca fiind unitate de achiziții centralizată pentru aplicații software și servicii software, inclusiv tehnologie de cloud.

Implicarea serviciilor secrete în funcționarea cloud și asigurările guvernului

STS urmează să asigure implementarea, administrarea tehnică și operațională, securitatea cibernetică, mentenanța, precum și dezvoltarea ulterioară a infrastructurii de bază a Cloud-ului Privat Guvernamental, a infrastructurii ca serviciu (IaaS) și a platformei ca serviciu (PaaS).

SRI va asigura securitatea cibernetică a Cloud-ului Privat Guvernamental prin ”cunoașterea, prevenirea și
contracararea atacurilor, amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților cibernetice, inclusiv a celor complexe, de tip APT, îndreptate împotriva serviciilor Cloud-ului Privat Guvernamental (software ca serviciu – SaaS) și a entităților găzduite”.

(Citește și: ”În sfârșit- Ordonanța cloudului și Legea interoperabilității, în dezbatere publică. Problemele încă nerezolvate”)

Ținând cont de implicarea STS și SRI în acest proiect, Nota de fundamentare a HG precizează:

”Prezentul act normativ nu afectează exercițiul drepturilor și libertățile fundamentale, regimul juridic de
prelucrare a datelor cu caracter personal fiind guvernat de dreptul pozitiv în vigoare.

Prezentul act normativ prezintă garanții puternice privind respectarea regimului juridic de protecție a
drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor prin sistemul de jurnalizare, audit, separare a
atribuțiilor între autorități și informare a Parlamentului.”

Ce acte normative mai urmează

Urmează să fie emise noi acte normative în vederea implementării noilor dispoziții din HG. Acestea sunt:

 • Modelul contractului de furnizare de servicii se stabilește prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, în termen de maximum 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG
 • Modelul acordului de migrare, integrare și interconectare precum și modalitățile de efectuare a transmiterii datelor și informațiilor cu caracter personal și a datelor sensibile se stabilește prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării, în termen de maximum 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG
 • Procedura de încadrare a datelor și modelul evaluării de impact se stabilesc prin ordin al ministrului cercetării, inovării și digitalizării în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a HG
 • Metodologia se adoptă prin decizie a președintelui ADR în termen de maximum 180 de zile de la data intrării în vigoare a HG
 • Normele privind operaționalizarea aplicației se stabilesc prin decizie a președintelui ADR, în termen de maximum 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG
 • Procedura de listare în marketplace se stabilește prin ordin al ministrului cercetării, inovării și
  digitalizării în termen de maximum 180 de zile de la intrarea în vigoare a HG
 • Procedurile interne se stabilesc în maximum 120 de zile de la data intrării în vigoare a HG

Asumată prin PNRR, ca pilon fundamental al accelerării transformării digitale a administrației,
Platforma de Cloud Guvernamental va reuni toate proiectele aflate deja în implementare din domeniul
e-guvernării.

Va exista un cadru legal unitar în ceea ce privește dezvoltarea sistemelor informatice la nivelul autorităților și instituțiilor publice.

Dezvoltarea cloudului va aduce beneficii prin reducerea costurilor și creșterea calității activităților sectorului public, inclusiv în ceea ce privește prestarea serviciilor publice.

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: