Vila din bulevardul Aviatorilor 86 , ampalasată pe un teren de 1.100 mp situat în centrul Bucureștiului, urma să fie repartizată lui Klaus Iohannis după terminarea mandatului de președinte.
Actul semnat de Nicolae Ciucă precizează că imobilul- în care RAAPPS a investit până acum 3 milioane euro – urma să aibe destinație ”de reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului”. Greu de crezut că Nicolae Ciucă s-ar fi gândit la Ion Iliescu, Emil Constantinescu sau Traian Băsescu când a semnat acel act.
După repetate materiale de presă care îl anunțau pe Klaus Iohannis ca beneficiar al vilei din Aviatorilor, Administrația Prezidențială a anunțat că nu a solicitat nicio locuință pentru președinte.
Cheltuielile cu renovarea, trecute la secret
O HG aprobată în 2022 de Nicolae Ciucă, la acel moment prim-ministru, a fost desecretizată joi de guvern.
Obiectul acestei HG vizează ”trecerea unui imobil aflat în administrarea RAAPPS din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, atribuirea destinației acestuia ca reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului”.
În Hotărâre se mai specifică faptul că Secretariatul general al Guvernului şi Ministerul Finanţelor vor opera modificările corespunzătoare în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr 1705/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Costurile cu renovarea clădiriii din Bd. Aviatorilor nr. 86 din București, fost sediul al PNL București, au fost secretizate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).
Ciolacu: Cu banii cheltuiți pe renovare se putea construi un liceu
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joia trecută, că i-a cerut secretarului general al Guvernului să declanşeze procedura de desecretizare a cheltuielilor efectuate de RA-PPS la Vila din Aviatorilor numărul 86, el precizând că românii au dreptul să ştie ce cheltuieli au fost făcute pentru renovarea imobilului şi dacă e adevărat că a fost repartizată lui Klaus Iohannis.
Ulterior, Marcel Ciolacu a afirmat că s-au cheltuit până acum 14 milioane de lei, dar că nu ştie întreg devizul. El a adăugat că suma investită este imensă şi că putea fi construiit un liceu cu aceşti bani. Ciolacu a susţinut că ”destinaţia vilei a fost promovată în Guvern, printr-un act trecut la confidenţial” în timpul Guvernului Ciucă.
Ce se află în Aviatorilor 86
Vila din Aviatorilor 86 este așezată pe un teren de 1.110 mp. Are în jur de 800 metri pătrați construiți, cu subsol, în care este amenajată o cramă, și etaj, de 300 de metri pătrați.
Imobilul dispune de birou, bibliotecă, cameră de zi, 5 dormitoare, săli de sport, cinematograf și două sere. Imobilul are și adăpost antiaerian.
Casa a fost construită în anii 1950 pentru Gheorghe Gheorghiu-Dej, care însă nu a locuit acolo. În aceste condiții, primul locatar a fost socrul lui Valentin Ceaușescu, Petre Borilă, apoi ocupată de Chivu Stoica, fost prim-ministru comunist.
Pe ce s-au dus primele 3 milioane euro
Sumele pe tipuri de lucrări comunicate de RAAPPS sunt:
- Rezistenţă – 4.050.863,05 lei
- Arhitectură – 6.388.726,14 lei
- Instalaţii – 3.201.134,80 lei
- Organizare de şantier – 202.538,91 lei.
Presa a scris că valoarea totală a renovării vilei s-ar ridica în final la 9 milioane euro.
Justificări RAAPPS
Conform News.ro, care citează precizări transmise de Secretariatul General al Gvernului (SGG) după primirea datelor de la RA- APPS, un aspect extrem de important şi relevant în decizia de a efectua lucrări de reabilitare şi modernizare este acela că imobilul se află în zonele construite protejate nr. 14 şi nr. 55 şi în zona de protecţie monument A – Parcul Herăstrău.
”Pentru a putea efectua orice fel de lucrare a fost nevoie de obţinerea avizului Comisiei zonale a monumentelor istorice Bucureşti. De asemenea, având în vedere normativele în construcţii actualizate şi în vigoare la acest moment, au fost necesare şi obligatorii lucrări de consolidare la structura de rezistenţă a clădirii pentru a mări capacitatea portantă a acesteia, respectiv – stâlpi, grinzi şi planşee prin returnare sau după caz placare cu fibră sau benzi de carbon şi lucrări de integrare elemente structurale în structura existentă a imobilului”, se arată în precizările SGG.
De asemenea, în concordanţă cu lucrările necesare, a fost nevoie şi de refacerea sistemului de instalaţii care să corespundă siguranţei electrice şi energetice a clădirii.
Totodată, au fost efectuate lucrări la arhitectura clădirii, finisaje interioare şi exterioare.
(Citește și: ”Statul poate valorifica imobilul pierdut în 2015 de familia Iohannis – președintele trebuie să plătească și 260.000 euro”)
***