După modernizarea Pistei 2, inaugurată vineri, la Aeroportul „Henri Coandă” Otopeni poate ateriza orice aeronavă, indiferent de mărimea sa, potrivit oficialilor Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), citați de Digi24.
În urma lucrărilor în valoare de 127 de milioane de lei, începute acum 5 luni, capacitatea de procesare zboruri pentru această pistă a crescut cu 20%, iar capacitatea portantă a crescut cu 16%, potrivit unui comunicat al CNAB.
Pista are o lungime de 3,5 km, lățimea de 60m, din care 45 m reprezintă suprafață portantă și acostamente de 7,5 m. A fost construită în 1987 și a beneficiat de o reparație capitală în 1997.
Ce urmează
Pista 2 este prima etapă a modenizării aeroportului, care va continua după actualizarea strategiei de dezvoltare a aeroportului, pusă pe hârtie în urmă cu 13 ani și care presupune inclusiv construirea de la zero a unui nou terminal.
Investiția totală este estimată la peste 4,7 miliarde de lei.
„Anul acesta terminăm studiul de fezabilitate, sperăm să avem buget ca de la anul să intrăm cu licitație pentru proiectare și executie. Tot programul strategic are deadline în 2027, deci lucrări finalizate”, a spus Cosmin Peșteșean, directorul general al CNAB, la Digi24.
CNAB are o listă lungă de investiții care nu mai pot fi amânate și caută soluții în condițiile în care veniturile s-au prăbușit în 2020, din cauza crizei coronavirus.
„Bugetul de investiții este aproximativ egal cu cel de anul trecut, 200 de milioane, bugetul de cheltuieli cu personalul a fost redus deocamdată, în propunerea pe care o vom înainta Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor cu cei 35 de milioane, ceea ce înseamnă peste 15%. După ce aprobăm bugetul, urmează să intrăm și pe schema de personal să vedem dacă e nevoie de restructurări sau de reașezări. N-aș vrea să apelăm la reduceri de personal și să ne trezim la anul că nu avem personal operațional, care este vital”, a mai spus Cosmin Peșteșean.
Anul trecut, de pe cele două aeroporturi de lângă Capitală au aterizat și au decolat 4,5 milioane de pasageri, cu 70% mai puțini decât în 2019, când au fost 14,72 milioane. Pentru anul acesta, numărul de pasageri este estimat între 5,5 și 7,5 milioane de persoane.