vineri

26 aprilie, 2024

2 aprilie, 2023

Cu toate că rata anuală a inflației din zona euro a înregistrat o scădere semnificativă în martie, coborând la 6,9% de la 8,5% în luna precedentă, specialiștii avertizează că inflația de bază a continuat să crească, ajungând la 5,7%, semn că lupta împotriva creșterilor de prețuri nu s-a încheiat încă.

În acest context, analiștii sunt încrezători că Banca Centrală Europeană (BCE) va mai majora dobânzile de cel puțin două ori, cu câte 0,25 puncte procentuale.

Scăderea inflației din martie a fost în mare măsură anticipată de economiști, având în vedere că în martie anul trecut a avut loc explozia prețurilor la energie, principalul său factor determinant. Prin urmare, rata inflației a scăzut în martie 2023 datorită efectului de bază.


”Inflația energetică a scăzut de la 13,7% la -0,9% în martie, ceea ce reprezintă prima scădere a inflației energetice din februarie 2021”, notează analiștii băncii olandeze ING, într-o notă transmisă investitorilor.

Pe de altă parte, inflația de bază a crescut de la 5,6% la 5,7% în martie, inflația serviciilor de la 4,8% la 5%, în timp ce inflația mărfurilor a scăzut de la 6,8% la 6,6%.

Inflația alimentară – care a contribuit cel mai mult la inflația generală în ultimele luni – a crescut de la 15% la 15,4%. ”Acest lucru indică faptul că presiunile asupra prețurilor rămân ridicate pentru moment, deși acest lucru ar trebui să se îmbunătățească în lunile următoare”, precizează ei.

Economiștii sunt încrezători că perspectivele privind evoluția prețurilor sunt favorabile, singurele motive de îngrijorare fiind salariile.


”Credem că inflația de bază este la sau aproape de un vârf și că inflația bunurilor industriale non-energetice se va diminua semnificativ pe măsură ce tensiunile de pe lanțurile globale de aprovizionare se vor atenua. Dar alte date publicate în această dimineață au arătat că piața forței de muncă din zona euro rămâne strânsă – rata șomajului a rămas neschimbată la 6,6% în februarie – iar studiile mai recente indică o creștere continuă a ocupării forței de muncă. Acest lucru ar trebui să mențină presiune pe creșterea salariilor iar aceasta, la rândul său, pe inflația serviciilor. Ca urmare, ne așteptăm ca BCE să continue să majoreze ratele dobânzilor, până la un vârf de 4%”, consideră și specialiștii capital Economics.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: