Un raport oficial al NATO arată că România a cheltuit pentru apărare în 2023 1,6% din PIB, mai puțin decât limita obligatorie de 2% din PIB și chiar mai puțin decât media celor 30 de state membre de 1,73%. Bugetul României pentru apărare s-a ridicat în 2023 la 5,6 miliarde de dolari.
Dintre statele membre cel mai mult pentru înarmare în 2023 a cheltuit Polonia, echivalentul a 3,92% din PIB, înaintea SUA care au avut cheltuieli militare de 3,24% din PIB.
Conform datelor NATO, în ultimii 3 ani România înregistrat o scădere a cheltuielilor pentru apărare. Raportat la populație, România a cheltuit anul trecut 200 dolari per capita, în timp ce Polonia de peste trei ori mai mult, 655 dolari per capita.
Personalul militar s-a redus în România în 2023 la 64.000 de oameni, de la un vârf înregistrat în 2021, de 68.600 oameni.
Pentru înzestrarea armatei cu echipamente militare, România a alocat doar 22% din totalul cheltuielilor pentru apărare.
Raportul integral poate fi descărcat AICI.
În schimb Armata română a avut o pondere mare a cheltuielilor cu personalul, 60% din total buget de apărare. La acest capitol, doar Italia ne depășește alocând 62% din bugetul apărării pentru plata personalului.
România a avut în 2023 o contribuție de 8,5 miliarde dolari, mai mare decât țări mai bogate, precum Finlanda (7,3 mld. dolari), Belgia și Grecia (1,1 mld dolari, ambele) și Danemarca (6,8 mld. dolari).
Cât privește evoluția cheltuielilor cu apărarea în perioada 2014 – 2023, Polonia și România au înregistrat cele mai semnificative creșteri, dacă se ia în calcul și nivelul de la care s-a plecat.
În „decalogul” intitulat „O viziune pentru NATO”, publicat în Politico imediat după ce și-a anunțat candidatura la Șefia NATO, președintele Klaus Iohannis spunea:
„Încurajarea atingerii pe cât de rapid este posibil a obiectivului de a investi 2% din PIB în apărare de către toate statele membre și alocarea a 20% din cheltuieli pentru achiziții de echipamente militare majore”.
România a bugetat, și a anunțat oficial acest lucru, 2,5% din PIB în 2023.
(Citiți și: ””Un Decalog pentru NATO”, opinie Klaus Iohannis publicată în Politico, la 30 de min. după anunțul candidaturii”)
***
2 răspunsuri
Mai clar . Romania, codasa Europei la cheltuielile pentru inarmare, desi are un razboi la granita: a cheltuit doar 1,6% din cele 2,5% din PIB alocate Apararii, iar 60% din buget merg pe salarii si pensii militare ( Aktual24 ) Dupa aceea, potopul !
La o privire sumara asupra inzestrarii armatei , a pregatirii si a capabilitatii sale la aceste momente gandul ma duce la un eveniment neplacut al istoriei noastre: Turtucaia.
Pastrand proportiile, trecerea timpului, organizatii gen NATO, tehnologia militara si alte asemenea nu pot sa nu remarc decat similaritati intre evenimentele din 1914 si cele ce se intampla azi.
Pentru linistea Dvs.va recomand sa lecturati articolul urmator.
După expresia istoricului Petre Otu, „Turtucaia a devenit, din chiar momentul consumării ei, simbolul nepregătirii, al neputinței, al lucrului făcut de mântuială, al lașității.
Într-un cuvânt, un eveniment rușinos, de umilință națională, ce a intrat în limbajul comun ca semn peren al nevredniciei noastre”.
https://historia.ro/sectiune/general/turtucaia-trezirea-la-realitate-569389.html
Merci,