marți

23 aprilie, 2024

24 martie, 2024

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a explicat, sâmbătă, că, România a primit de la UE 41 de miliarde de euro, în 17 ani, fonduri europene fără de care acest domeniu ar fi avut o dezvoltare mult mai lentă.

”Fără fondurile europene, agricultura românească cred că ar fi avut o dezvoltare mult mai lentă. În ultimii 17 ani, banii europeni, plăţi directe şi subvenţii către fermieri, cât şi pentu dezvoltarea satului românesc şi a firmelor de procesare în România, sunt undeva la 41 miliarde de euro, dacă vorbim şi de anul de preaderare. Dacă vorbim de anul 2023 – 2027, de noul plan strategic al Ministerului Agriculturii, avem alocaţi aproape 15,8 miliarde de euro. O parte din bani sunt plăţi directe către fermieri, vorbim despre subvenţii atât în vegetal, cât şi în zootehnie, cât şi în  legumicultură, dar şi o componentă foarte importantă de dezvoltare a satului românesc, a societăţilor care fac agricuultură în România, de aproape 5,9 miliarde de euro”, a declarat Florin Barbu, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Aproape 90% din tractoarele prezente la protestul fermierilor au fost cumpărate cu fonduri europene

”Foarte mulţi bani au intrat în  fermele din România, că vorbim de vegetal şi să ştiţi că majoritatea tractoarelor care erau la protestul din decembrie, aproape 90 la sută din aceste tractoare sunt luate din fondurile europene. Cred că UE ne ajută foarte mult în dezvoltarea agriculturii din România, bineînţeles pe toate domeniile pentru că planul naţional strategic privind partea  de investiţii este sectorială, atât pe procesare, pentru a încerca să nu mai exportăm materie primă şi să  realizăm produs finit”, a precizat Florin Barbu.


Ministrul Agriculturii a declarat că și infrastructura de irigaţii va fi dezvoltată tot cu bani europeni:

”Sunt foarte mulţi bani şi am lansat aproape 3,4 miliarde de euro, proiecte care sunt o parte depuse de către fermierii români. În două săptămâni lansăm o componentă foarte importantă, vorbim de 400 milioane de euro în infrastructura secundară de irigaţii. Poate fi accesată de organizaţiile de udători din care fac parte fermierii români. Este un sprijin cu sută la sută intensitate, vorbim de aproape 1,5 milioane de euro pe fiecare organizaţie de udători. De 40 la sută din valoarea proiectului, fermierii pot achiziţiona şi echipamentele de irigat”, a mai spus ministrul Agriculturii.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: