luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2014

În 2014 Guvernul se va împrumuta de pe piața internă și externă pentru a compensa deficitul prognozat, de 2,2 % din PIB (14,5 miliarde lei) și pentru a rostogoli vechile împrumuturi scadente în acest an, în euro sau în lei. Titlurile scadente sunt în valoare de 37,1 mld. lei, din care 31,4 mld. lei aferent emisiunilor denominate în lei şi 5,7 mld. lei aferente emisiunii denominate în Euro în valoare de 1,3 mld euro scadentă în luna mai 2014.

De asemenea, Ministerul Finanţelor Publice vrea să atragă resurse financiare de pe pieţele internaţionale de capital în funcţie de evoluţiile şi de oportunităţile oferite de aceste pieţe. Finanţarea din surse externe prin Programul MTN (Medium Term Notes) se va realiza prin emiterea unui volum indicativ de cca 2,0 mld euro.

Pe piaţa internă se vor emite titluri de stat denominate în lei, respectiv:

  • certificate de trezorerie cu discont cu scadenţe la 3, 6 luni şi la 364 zile pentru acoperirea necesitaţilor de management al lichidităţilor, şi
  • se vor redeschide emisiunile de obligaţiuni de stat de tip benchmark în scopul creşterii lichidităţii acestor titluri pe piaţa secundară şi se vor lansa emisiuni noi de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţe de până la 15 ani în scopul extinderii maturităţilor şi consolidării curbei randamentelor, funcţie de apetitul participanţilor în piaţă.

Pentru a reduce a riscului de refinanţare şi de extindere a duratei medii rămase a titlurilor de stat, MFP va emite certificate de trezorerie de cca 12-14 mld. lei (care se va majora cu valoarea titlurilor de stat emise pe termen scurt şi care devin scadente în cursul anului), precum şi obligaţiuni de stat de tip benchmark în valoare de cca 33-35 mld. lei. Pentru refinanţarea emisiunii denominate în euro se vor emite titluri de stat denominate în euro în condiţiile extinderii maturităţii aferente acestora.

Organizarea de licitaţii de obligaţiuni cu cupon în valută se va face în principal în primele 4 luni ale anului în vederea constituirii parţiale a resurselor în valută necesare răscumpărării emisiunii denominate în euro scadente în luna mai. Politica MFP pe termen mediu pentru emiterea acestor instrumente de datorie este de reducere graduală a acestor emisiuni până la eliminare.

Pentru a consolida şi extinde curba de randament a titlurilor de stat denominate în lei şi de imbunătăţire a lichidităţii pieţei titlurilor de stat, MFP are în vedere redeschiderea emisiunilor de obligaţiuni de tip benchmark până la atingerea unor volume pe emisiune în valoare echivalentă de cca 1,5 – 2 mld. euro, în funcţie de maturitatea acestora. În ceea ce priveşte frecvenţa emisiunilor de obligaţiuni de stat de tip benchmark, emisiunile cu scadenţa la 3 şi 5 ani se vor emite/redeschide lunar, cele cu scadenţa la 10 ani lunar sau cel puţin o dată la 2 luni, iar emisiunile cu scadenţa la 7 şi 15 ani, în funcţie de cererea investitorilor pentru aceste instrumente.

În principiu, pentru certificatele de trezorerie cu discont, se vor organiza licitaţii în zilele de joi, având dată de decontare ziua de luni, iar pentru obligaţiunile de stat de tip benchmark, licitaţiile vor fi organizate în zilele de luni, având ca dată de decontare ziua de miercuri.


Datele licitațiilor și de decontare pot fi revizuite în cursul anului 2014, în funcţie de evoluţia pieţelor financiare, necesităţile investiţionale ale participanţilor la piaţă, execuţia bugetului general consolidat şi derularea finanţării deficitului bugetar şi refinanţării datoriei publice scadente, şi de necesitatea menţinerii şi consolidării rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei centrale a Statului.

De exemplu, conducerea Ministerului Finanțelor a decis să amâne licitația de pe 3 februarie cu doar o zi înainte:

”În contextul turbulenţelor semnificative înregistrate pe pieţele financiare, materializate în corecţii puternice ale randamentelor aferente instrumentelor de piaţa monetară şi titlurilor de stat atât la nivel regional cât şi local, Ministerul Finanţelor Publice a decis reprogramarea licitaţiei de certificate de trezorerie cu maturitatea de 1 an, planificată astăzi, 3 februarie 2014, pentru data de 20 februarie. Ministerul Finanţelor Publice îşi rezervă dreptul de a reprograma şi alte licitaţii în cazul în care conjunctura pieţelor financiare va ramâne nefavorabilă şi volatilă ţinând cont de caracterul temporar al acesteia.”, se arată într-un material postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Pentru trimestrul I al anului 2014 MFP anunţă atragerea unui volum indicativ cuprins între 12 şi 14 mld. lei, reprezentând emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă.

Calendarul licitațiilor pentru certificatele de trezorerie cu discont şi obligaţiunile de stat de tip benchmark poate fi consultat AICI

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: