joi

25 aprilie, 2024

23 mai, 2014

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Banca Mondială (BM) a aprobat pentru România un împrumut de 750 milioane euro destinat modernizării finanţelor publice şi îmbunătăţirii funcţionării pieţelor cheie, parte a noii strategii de parteneriat cu statul român.

Conducerea BM a discutat şi Strategia de Parteneriat cu Ţara (Country Partnership Strategy – CPS) pentru România în perioada 2014-2017, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare internaţionale citat de MEDIAFAX.

Noua strategie, din care face parte împrumutul de 750 de milioane de euro, reprezintă cadrul de cooperare dintre BM şi Guvernul României în următorii patru ani.


Împrumutul are maturitate de 18 ani şi perioadă de graţie de 17,5 ani.

Seria de împrumuturi a BM sprijină măsurile esenţiale de reformă pentru consolidarea managementului datoriilor publice, creşterea calităţii cheltuielilor publice, şi îmbunătăţirea performanţei întreprinderilor de stat şi a funcţionării pieţelor de capital, imobiliară şi a energiei, esenţiale pentru dezvoltarea sectorului privat.

Împrumuturile pentru sprijin bugetar vin în completarea programelor în curs de desfăşurare cu Uniunea Europeană (UE) şi cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), notează banca.

Strategia de parteneriat cu România susţine convergenţa ţării către nivelul de venit din UE, punând accentul pe îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţia săracă, se arată în comunicat.


Programul se axează pe trei piloni principali, crearea unui guvern modern de secol 21, susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă, precum şi pe creşterea nivelului de incluziune socială.

„România este în prezent mai bine pregătită decât în 2008 să absoarbă volatilităţile regionale şi mondiale, iar stabilitatea sa macroeconomică permite atingerea obiectivului de creştere economică de peste 3,5% pe termen mediu. În acelaşi timp, asigurarea convergenţei cu Uniunea Europeană necesită investiţii în infrastructură, îmbunătăţire utilizării fondurilor europene şi sprijinirea sectorului privat. Acestea sunt provocări pe care le recunoaştem şi sperăm că asistenţa financiară şi tehnică din partea grupului Banca Mondială să contribuie la atingerea acestor obiective”, a afirmat Liviu Voinea, ministru delegat pentru budget şi guvernator pentru România la Grupul Banca Mondială, citat de MEDIAFAX.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: