marți

19 martie, 2024

15 decembrie, 2020

CCR a declarat neconstituțională legea prin care se instituia impozitarea pensiilor speciale. Curtea nu contestă dreptul legislativului de a impune taxe și impozite, dar precizează că procedura de adoptare a fost nelegală.

Comunicatul CCR precizează că obiecțile de neconstituționalitate înregistrate de  Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost admise cu unanimitate de voturi.

Legea prin care legiile speciale urmau să fie impozitate cu până la 85% a fost adoptată în iunie, cu un singur vot împotrivă.


Conform legii, pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate cu:

  • 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei
  • cu 10% cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Impozitul se aplică doar pentru partea care depășește pensia ce ar fi rezultat în urma contribuțiilor sociale plătite de-a lungul activității, cu procentul pentru fiecare segment de impozitare.

Pensia medie normală, calculată pe principiul contributivității era în luna mai de 1.379 lei.

Situația pensiilor speciale – ianuarie 2020

Așa-numitele pensii speciale sunt drepturi ce nu respectă principiul contributivității, ci se calculează ca procent din venituri obținute în ultimul an.


La sfârșitul lunii ianuarie, în România existau 9.396 pensii speciale plătite de Casa Națională de Pensii, la care se adaugă însă cele virate prin casele de pensii ale Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, precum și cele contabilizate în bugetele celor două camere ale Parlamentului (destinate foștilor senatori și deputați).

Pentru cele 9.396 de pensii de la CNP, statul participă cu o subvenție de aproape 60 de milioane de lei, lunar, bani reprezentând plusul acordat peste ceea ce ar fi corespuns contribuțiilor plătite în timpul carierei. Ceea ce înseamnă aproximativ 718 milioane de lei anual.

Însă, doar unele dintre aceste pensii vor fi impozitate suplimentar, conform legii, întrucât multe dintre ele sunt mai mici de 7.000 de lei:

Conform acestor date oficiale, doar pensiile medii primite de personalul piloții civili, magistrați și inspectorii de conturi depășesc plafonul de 7.000 de lei.

În ceea ce privește restul pensiilor speciale (pentru parlamentari, polițiști și militari), nu se cunosc exact datele celor afectați, dar știm bugetele actuale:

  • MAI – 4,2 miliarde lei cheltuite pentru pensii
  • MApN – 3,8 miliarde lei
  • Parlament – aproape 50 de milioane de lei (indemnizațiile foștilor deputați și senatori, pensii complementare celor primite pe baza contributitivității)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: