Deficitul comercial pe primele cinci luni din acest an a urcat la 3,77 miliarde euro, valoare cu 47% mai mare decât în aceeași perioadă din anul precedent.
Gradul de acoperire a importurilor pe baza exporturilor realizate a scăzut sub pragul de 90% și ne ducem înapoi spre situația din 2012, cu un sold net negativ ce amenință să se ducă spre 6% din PIB.
Ritmul lunar de creștere al importurilor a ajuns triplu față de cel al exporturilor
Pe primele cinci luni din 2016, importurile au crescut într-un ritm aproape dublu față de exporturi (8,7% față de 4,4%, la valori exprimate în euro).
Fapt notabil, tendința s-a accentuat în mai 2016 până la raportul de 1 la 3 în față de aceeași lună a anului precedent ( +4,1% la export și +12,2% la import).
La aceste ritmuri de creștere ale schimburilor externe ne-am apropiat de limita psihologică de 1 miliard de euro deficit FOB/CIF pe lună. Or, asta ar înseamna cam 0,6% din PIB, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze serios. Mai sunt încă șapte luni de raportare până la finalul anului și, astfel, se conturează un deficit comercial de circa 6% din PIB. Care va trebui finanțat din intrări externe, inclusiv prin investiții care se lasă așteptate.
Situația pe destinații
Schimburile cu țările din UE au fost de 17,6 miliarde de euro la export (76% din total exporturi) și 21 miliarde euro la import (78% din total importuri). Aceste schimburi au generat 91% din deficitul comercial, ceea ce arată sugestiv competitivitatea României pe piața UE și incapacitatea de a compensa importurile alimentate de creșterea veniturilor populației.
Pe segmentul schimburilor extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 5,6 miliarde euro (24% din total exporturi) și importuri de circa 6 miliarde euro (22% din total importuri). Soldul negativ pe această relație a ajuns la aproximativ 9% din deficitul comercial, după ce, în ultimii ani, țara noastră reușise să schilibreze schimburile și chiar să obțină un mic excedent.
Produse agroalimentare – tot mai rău: deficitul va depăși 1 miliard de euro la finele anului
În structura pe principalele grupe de produse, numai sectorul mașinilor și echipamentelor de transport figurează pe plus, cu ceva mai mult de un miliard de euro.
Este și singurul care vine să acopere din necesarul net de import, cronicizat pe toate celelalte segmente ale schimburilor externe și concentrat pe partea de petrochimie.
Dincolo de rata penibilă de acoperire înregistrată la produsele chimice și de mirarea că am ajuns importatori neți de combustibili și lubrifianți, ar fi de remarcat evoluțiile negative de pe partea celorlalte produse manufacturate în afara mașinilor și echipamentelor de transport.
Cea mai gravă deteriorare s-a produs la produsele agroalimentare, unde ajunsesem în anii din urmă la un oarecare echilibru în schimburile externe. În prezent, am revenit la un sold negativ important, care va depăși în mod sigur un miliard de euro la finele acestui an.
Totodată, gradul de acoperire sectorial s-a diminuat de la circa 100% până la 76% iar evoluția sa este din rău în mai rău de la o lună la alta.