Guvernul pregătește eliminarea eliminarea plafonului minim de plată a lucrătorilor din state terțe (salariul mediu brut pe economie) pentru a rezolva problema deficitului de forță de muncă.
Anunțul referitor la această modificare a fost făcut de un secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Dan-Octav Paxino.
„Având în vedere că, în perioada actuală, trecem printr-un deficit major în ceea ce priveşte forţa de muncă se lucrează, chiar ieri am avut o întrevedere şi cu domnul ministrul al Finanţelor, domnul Teodorovici, şi în principal suntem preocupaţi pentru a dezvolta şi găsi modalitatea cea mai eficientă ca România să modifice, să amendeze, legislaţia actuală care permite aducerea de forţă de muncă din străinătate, deci a muncitorilor, dar prin legislaţia noastră suntem obligaţi să îi plătim la salariul mediu brut pe economie”, a spus Dan-Octav Paxino, citat de Agerpres.
Măsura va stimula importul de lucrători sezonieri (de exemplu turism) și alți muncitori prost plătiți, nu forța de muncă calificată. În cazul în cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin 4 ori câştigul salarial mediu brut, conform actualei reglementări, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, reactualizată.
Potrivit secretarului de stat Paxino, în celelalte state membre ale Uniunii Europene nu există această restricţie, iar Ministerul român Finanțelor va anunța curând eliminarea ei.
2017 a fost primul an când s-a depășit cota de muncitori străini (din state terțe) stabilită inițial – în loc de 3.000 de lucrători permanenți, la cât s-a estimat inițial cererea angajorilor, au fost angajate 3.211 persoane. Semn că deficitul de personal s-a accentuat atât de mult, încât firmele sunt nevoite să importe forță de muncă pentru a-și putea continua dezvoltarea.
Contingentul de lucrători nou admiși pentru anul 2018 a fost stabilit la 7000.
Depășirea plafonului acordat la începutul anului 2017 a fost determinată și de faptul că fostul premier Sorin Grindeanu și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au apreciat eronat evoluția de pe piața muncii – după ce în cei trei ani anterior a fost aprobat un contingent anual de 3.500 de lucrători permanenți, ei au redus cota de 3.500 la 3.000.
În pofida faptului că oamenii de afaceri invocă un deficit de sute de mii de muncitori calificați, abia în 2017 s-a depășit pragul de 3.000 de angajați aduși din state terțe.