14 octombrie, 2022

Importul brut de electricitate a crescut în luna august cu peste 12% față de cel din iulie, până la 5,77 miliarde de kWh, deși consumul final a scăzut cu aproape 5%, până la mai mult de 35,15 miliarde de kWh, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

De peste 5 ori mai mult, sau cu 62%  a crescut și importul net de electricitate (după scăderea exporturilor), ceea ce reflectă încă odată problemele structurale ale industriei energetice românești.

Importurile de țiței și de produse petroliere au crescut constant în lunile de vară, cu peste 800.000, respectiv circa 220.000 de tone echivalent petrol Statistica reflectă elasticitatea redusă a consumului în acest sector, în ciuda scumpirii carburanților.


Surprinzător, însă, a crescut și importul de gaze naturale, cu 22% în august și 15% în iulie față de lunile anterioare, până la mai mult de 1,51 milioane tone echivalent petrol (tep, 1 tep este combustibilul convențional cu o putere calorifică de 10.000 kcal / kg).

Crește producția energiei din regenerabile

Producția de electricitate din resurse regenerabile a crescut în primele 8 luni ale anului cu 18,4% față de aceeași perioadă din anul trecut la parcurile eoliene și cu 5,5% la cele fotovoltaice.

În același timp, a scăzut producția din combustibili fosili, cu 1,3%, mai ales pe fondul problemelor Complexului Energetic Oltenia. Compania începuse tranziția de la producția cărbune la gaze naturale și la regenerabile, dar a trebuit să revină la cărbune din cauza crizei gazelor.

Regenerabilele au o pondere de 42,8% în mixul de producție de energie electrică, la care se adaugă cele 19% ale producției nucleare.


Ponderea combustibililor fosili a crescut de la 35,8% în primele 8 luni din 2021, până la 38,1% în aceeași perioadă din 2022, din cauza secetei, care a redus producția hidroenergetică.

Primăriile sunt singurele care au crescut consumul, pentru iluminatul public

Iluminatul public este singurul sector în care consumul continuă să crească, în ciuda crizei energetice: cu 3,8% în primele 8 luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut.

Gospodăriile și-au redus consumul cel mai mult, cu 7,6%.

Oprirea multor capacități industriale (mai ales a celor energointensive, precum producția de îngrășăminte și din chimie în general) a dus la reducerea consumului în economie cu 4,5%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: