sâmbătă

16 martie, 2024

18 iunie, 2020

Populația UE va scădea la 424 de milioane, în 2070, față de 447 milioane, în prezent, ceea ce va reprezenta mai puțin de 4 % din populația lumii peste 50 de ani, conform unei estimări din primul raport al Comisiei Europene privind impactul schimbărilor demografice.

Ponderea europenilor în vârstă de 65 de ani şi peste va creşte de la aproximativ 20% în prezent la 30% în 2070, ceea ce înseamnă că statele membre trebuie să-și consolidere atât sistemele de pensii, cât și de sănătate. Pe de altă parte, pentru a asigura forța de muncă necesară, trebuie promovată munca femeilor și a persoanelor peste 65 de ani.

Documentul prezintă factorii determinanți, evoluțiilor pe termen lung și impactul acestora asupra cheltuielilor publice, forței de muncă și a sistemelor de sănătate.


Tendințele demografice pe termen lung:

  • speranță de viață mai mare
  • rate mai scăzute ale natalității
  • îmbătrânirea  populației
  • gospodării de dimensiuni mai reduse
  • creșterea urbanizării.

Situația actuală și principalele estimări:

Populația de vârstă activă se va reduce cu 18%, până în 2070
  • ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste va creşte de la aproximativ 20% în prezent la 30% în 2070, iar ponderea celor în vârstă de 80 de ani şi peste se va dubla în această perioadă.
  • populaţia activă (20-64 de ani) a scăzut de zece ani şi ar urma să scadă cu 18% până în 2070, cu diferențe mari în funcţie de ţări şi regiuni.
  • numărul deceselor a depăşit numărul naşterilor din 2012, iar populaţia totală, de 447 milioane în 2019, continuă să crească doar datorită unui sold migrator pozitiv
  • în 2018, 2,4 milioane de persoane au imigrat în UE, în timp ce 1,1 milioane au emigrat într-o ţară terţă.
  • în unele ţări (Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania şi România) populaţia este în declin din 1990
  • în general, populaţia UE va rămâne relativ stabilă înainte de a scădea treptat după 2030, până la 424 milioane în 2070, o scădere de 5% în 50 de ani.

Comisia subliniază consecinţele asupra finanţelor publice ale statelor unei Europe îmbătrânite cu mai puţine active, de aceea recomandă extinderea creșterea ocupării prin promovarea muncii femeilor şi a persoanelor cu vârste cuprinse între 55 şi 64 de ani

De asemenea, recomandă investiţii în formarea celor mai puţin calificaţi, stimularea productivităţii mizând pe o economie digitală şi neutră de carbon şi o imigraţie calificată „pentru a satisface nevoile pieţei muncii”.


Îmbătrânirea populației impune, arată Comisia, întărirea sistemelor de sănătate şi de îngrijire în Europa.

Dacă în 1960 număra 12% din populaţia lumii, UE nu mai reprezintă decât 6% în prezent şi se aşteaptă să scadă la mai puţin de 4% până în 2070.

Comisia le cere europenilor să-şi înnoiască sau să consolideze parteneriatele, în special cu Africa, şi să aibă un rol mai activ în structurile internaţionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: