miercuri

24 aprilie, 2024

12 septembrie, 2019

Institutul de cercetare economică Ifo din Munchen a anunțat joi că se așteaptă ca economia Germaniei să se contracte cu 0,1% în Trimestrul 3 din 2019.

Scăderea PIB pentru al doilea trimestru consecutiv ar însemna recesiune tehnică în cea mai mare economie europeană, după scăderea din al doilea trimestru.

Datele cu care a lucrat Ifo au pus presiune și pe Banca Centrală Europeană (BCE) care a anunțat, tot joi, o nouă campanie de relaxare monetară, prin scăderea cu -0,5% a dobânzii la depozite și achiziții lunare de active în valoare de 20 de miliarde de euro, începând cu luna noiembrie.

(Citiți și: BCE a decis reducerea dobânzilor și repornirea ”tiparniței de bani”)


Ifo a corectat în minus avansul pe întreg anul al economiei germane până la 0,5%, de la prognoza anterioară de 0,6% previzionată, potrivit datelor citate Reuters.

„Perspectiva este afectată negative de mari incertitudini”, a declarat expertul Ifo Timo Wollmershaeuser, care a invocat riscurile legate de un Brexit fără acord şi de escaladarea tensiunilor comerciale globale.

Riscurile amintite au slăbit economia germană care se bizuie pe o industrie prelucrătoare dependentă de exporturi.

Ifo spune că declinul industriei se va extinde treptat spre alte părţi ale economiei, afectând şi piaţa forţei de muncă, dar estimează o uşoară redresare în Trimestrul 4 din 2019, dacă riscurile nu se vor materializa.


Pentru 2020, Ifo şi-a înrăutăţit estimarea de creştere la 1,2%, de la un avans de 1,7% previzionat anterior.

Alte două institute de cercetare economică germane au avertizat asupra riscurilor de recesiune.

Institutul de Politică Economică (IMK) a estimate la 60% probabilitatea ca economia germană să intre în recesiune. Institutul de Economie Mondială din Kiel (IfW) și-a corectat negate estimările.

Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) a prognozt de asemenea contracţia din trimestrul al treilea, pe fondul escaladării disputelor comerciale dintre SUA şi China.

Totuși preşedintele Bundesbank a spus că nu este o nevoie urgentă de noi stimulente în condiţiile în care rata şomajului este aproape de minimul istoric, companiile continua să investească, iar cererea internă rămâne robustă.

Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, s-a grăbit, marți, să dea asigurări că Germania poate contracara o posibilă criză economică injectând „multe, multe miliarde de euro” în economie şi şi-a arătat disponibilitatea pentru un pachet masiv de stimulare în cazul unei recesiuni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: