Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFI) și-a redus la jumătate prognozele de creștere a economiei mondiale în 2022, invocând efectele economice ale invaziei Ucrainei de către Rusia, răspunsul Chinei la noul val de COVID-19 și politica monetară mai strictă din Statele Unite, transmite Reuters.
IFI și-a revizuit previziunea de creștere a PIB-ului global la 2,3%, de la 4,6%. Conform noilor estimări, G3 – Statele Unite, zona euro și Japonia – ar urma să înregistreze o rată de creștere de 1,9% în acest an. PIB-ul Chinei ar urma să decelereze la 3,5%, de la 5,1% estimarea anterioară.
„Valul Omicron din China este mai perturbator decât am anticipat și va avea un impact substanțial asupra creșterii și asupra fluxurilor de capital”, se arată în raportul IFI.
Creșterea din zona euro a fost redusă anterior la 1%, de la 3%, în principal ca urmare a efectelor invaziei Ucrainei. Specialiștii institutului avertizează că noul procent indică practic o scădere a PIB-ului zonei euro în a doua parte a anului.
De asemenea, IFI se așteaptă ca fluxurile de capital către piețele emergente să scadă cu 42% față de anul trecut. Noile predicții nu exclud posibilitatea unei recesiuni, se mai arată în raportul instituției.
„Slăbiciunea este larg răspândită la nivelul economiei și lasă o marjă mică de eroare”, au scris economiștii IIF. „Riscul de recesiune globală este ridicat. În acest context, ne așteptăm ca fluxurile financiare ale nerezidenților către piețele emergente să încetinească semnificativ”.
Acestea ar urma să scadă de la 1.700 de miliarde de dolari în 2021 la doar 972 de miliarde în acest an. Cifra este de doar 645 de miliarde de dolari dacă excludem China.