sâmbătă

20 aprilie, 2024

28 mai, 2020

 

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) estimează că investiţiile lumii în energie vor scădea în 2020 cu 19,6% față de 2019, sau cu 371 de miliarde de dolari, până la 1.520 de miliarde de dolari, ca urmare a crizei COVID.


Este cea mai mare cădere a investiţiilor energetice din istorie și este o răsturnare de situație, după ce, înaintea șocului COVID, se estima o creştere cu 2%, care ar fi trebuit să fie cea mai mare din 2014 încoace, potrivit raportului IEA, World Energy Investiment 2020.

Efectele șocului coronavirus vin pe două căi:

  • reducerea cererii agregate și în consecință a veniturilor – severă m,aii ales în industria petrolului;
  • distorsiunile investițiilor din cauza opririi activității furnizorilor şi a instituirii de restricţii.

Scăderea cererii de energie și a prețurilor acesteia va duce la o scădere cu 1.000 de miliarde de dolari a veniturilor guvernelor și a industriei de profil în 2020, potrivit raportului citat.

„Prăbușirea istorică a investițiilor globale în energie este profund tulburătoare pentru că înseamnă pierderi de locuri de muncă și de oportunități economica astăzi și reducerea cantităților de energie livrate la care ne putem aștepta mâine, chiar și după ce economia își va fi revenit”, a rezumat situația dierctorul executiv al IEA, Fatih Birol, pentru Reuters.


Oficialul IEA avertizează şi că este pusă în pericol tranziţia spre energii „mai curate”.

Investițiile petroliere suferă cel mai mult

Raportul IEA  spune că investiţiile în industria petrolului și a gazelor naturale vor suferi cel mai mult: vor scădea cu aproape o treime (-32% sau peste 244 mild. dolari).

Evoluţia investiţiilor în diferitele subramuri ale sectoarelor energetice arată că doar investiţiile în generarea de electricitate mai au o tendinţă anuală clară de scădere.

Trebuie precizat că proporția scăderii este mare din cauza petrolului, căci reculul din gazele a fost mult mai moderat (2%) în primul trimestru, deşi poate crește pe parcursul anului.

Numai plafonarea investiţiilor în petrol la nivelul din 2019 va duce la reducerea livrărilor cu 9 milioane de barili pe zi până în 2025 (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, funcţie de densitate), cu riscurile de piaţă aferente, în cazul în care cererea va ajunge la nivelurile de dinainte de criză.

Zăcămintele de şist vor avea un declin ți mai mare, de 50%, pentru că au costuri de operare mai ridicate şi, respectiv, o mai mică rentabilitate faţă de puţurile convenţionale.

-15% investiţii în cărbune şi -10% în electricitate

Reducerea investiţiilor în cărbune va fi în 2020 de 15% şi de 10% la energia electrică, inclusiv contracţia din energia regenerabilă.

IEA apreciază că va avea loc „o comutare istorică a consumului dinspre petrol spre electricitate, după ce , în 2019, 50% din consum aparținea petrolului și 38% energiei electrice.

Mai mult, deși de la energie se așteaptă să fie în prima linie a dezvoltării sustenabile a lumii, datele despre investițiile probabil arată o realitate mult mai dură.

Proporția în care vor cădea investițiile va fi de câteva ori mai mare decât a Produsului intern brut, accentuând tendinţa de scădere a investiţiilor energetice în PIB de la 3% în 2014 la 2% în 2020.

Criza COVID a accentuat vulnerabilitățile existente și a produs noi incertitudini. Investiţiiile de până acum în noi capacităţi de producţie va pune presiune pe marjele de profit de acum încolo.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: