luni

25 martie, 2024

3 aprilie, 2012

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, marți, că deputatul PC Sergiu Andon trebuie să demisioneze din funcție, pentru că a practicat în paralel și avocatura, intrând astfel în stare de incompatibilitate cu poziția sa din Parlament.

Deputatul a anunțat că dorește să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului.

Secţia Contencios Administrativ Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-a respins lui Andon recursul formulat la decizia anterioară a Curţii de Apel Bucureşti care a dat câştig de cauză Agenţiei Naţionale de Integritate în procesul cu deputatul.


Purtătorul de cuvânt al ÎCCJ, judecătorul Georgeta Barbălată, a confirmat, pentru AGERPRES, că decizia magistraţilor este definitivă.

Pe 3 iunie 2009, ANI a stabilit că deputatul Sergiu Andon se află în stare de incompatibilitate, deoarece a acordat, în calitate de avocat, asistenţă juridică unui învinuit într-un dosar de corupţie.

Presa centrală a relatat că Sergiu Andon a oferit asistenţă juridică Marianei Drăghici, fost director adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), cercetată de procurorii DNA pentru o licitaţie privind achiziţionarea a 200 de ATV-uri la preţuri supraevaluate.

ANI susţinea, în iunie 2009, că, în urma verificării declaraţiilor de avere şi de interese (completate la data de 14.12.2008 şi înregistrate la data de 17.12.2008), a unei împuterniciri avocaţiale şi a actelor procedurale existente la dosarul cauzei penale, a stabilit că Sergiu Andon, deşi avea calitatea de deputat în Parlamentul Românei, a acordat asistenţă juridică într-o cauză penală prevăzută de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce spune legea:

  • Conform art. 82 din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „deputatul sau senatorul care, pe durata exercitării mandatului de parlamentar, doreşte să exercite şi profesia de avocat nu poate să pledeze în cauzele ce se judecă de judecătorii sau tribunale şi nici nu poate acorda asistenţă juridică la parchetele de pe lângă aceste instanţe (alin. 1)”.
  • Conform alin. (2), lit. a, „deputatul sau senatorul aflat în situaţia prevăzută la alin. (1) nu poate acorda asistenţă juridică învinuiţilor sau inculpaţilor şi nici nu îi poate asista în instanţe în cauzele penale privind infracţiunile de corupţie, infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, infracţiunile în legătură directă cu infracţiunile de corupţie, precum şi infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, prevăzute în Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare”.
  • Potrivit art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcție”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: