luni

16 mai, 2022

Ianuarie 2021 – deficitul de cont curent, redus cu 37%. Investițiile străine, în scădere cu 70%

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2021

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2021 un deficit de 239 milioane euro, cu circa 37% sub nivelul din aceeași lună a anului precedent. Reducerea cu 4% a deficitului pe partea de bunuri (de la -1.299 milioane euro la -1.243 milioane euro) a fost însoțită de o creștere considerabilă ( +41%) a soldului pozitiv la servicii.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o scădere cu 37,6% a deficitului extern (de la -750 milioane euro la -468 milioane euro). Majorarea înregistrată de soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+5%) a fost ușor atenuată de evoluția la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (-5%).


Pe fondul restrângerii deplasărilor, deficitul din turism a scăzut la doar o treime din cel consemnat în aceeași lună a anului anterior (-81 milioane euro față de -244 milioane euro). Cu toate acestea, gradul de acoperire pe sectorul de turism (venituri faţă de cheltuieli de profil) a rămas relative redus (55%).

Intrările pe segmentul de venituri primare (venituri din muncă, venituri din investiţii în active financiare – investiţii directe, de portofoliu şi alte investiţii – şi alte venituri primare – impozite, subvenții -) s-au diminuat cu circa 2%, simultan cu o creștere marginală (+0,4%) a ieșirilor. A rezultat o scădere a excedentului pe acest segment de 22 milioane euro.

Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au scăzut puternic (-36%), în timp ce ieșirile s-au redus cu doar 12%. Astfel încât s-a majorat semnificativ rezultatul negativ net inclus în balanța de plăți (de la -14 milioane euro până la -127 milioane euro, adică de nouă ori mai mult).

Acoperirea datoriei externe pe termen scurt, la cea mai bună valoare din ultimii patru ani


Investițiile directe ale nerezidenților în ianuarie 2021 au însumat numai 363 milioane euro, cu circa 70% mai puțin față de cele 1.226 milioane euro, consemnate în anul anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 531 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 168 milioane euro (filialele din România au creditat pe net firmele-mamă).

Datoria externă totală a scăzut în ianuarie 2021 cu 58 milioane euro dar s-a păstrat peste cota de 125 miliarde euro consemnată la finele anului trecut. Pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung s-a înregistrat o creștere de 181 milioane euro, în timp ce datoria pe termen scurt s-a redus cu 260 milioane euro.

Soldul depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a păstrat la un nivel redus, aproape neschimbat în raport cu cel de la finele lui 2020 (de la 125 milioane euro la 31.12.2020, la 122 milioane euro la 31.01.2021).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul lunii ianuarie 2021 a scăzut conjunctural la 9,8%, mult sub nivelul de 18,6% consemnat la sfârșitul lui 2020. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 5,8 luni, ușor peste cele 5,7 luni consemnate în decembrie anul precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung), s-a redus ușor în luna ianuarie 2021, la 86,7%, după ce ajunsese în decembrie 2020 la 88,4%, cea mai bună valoare din 2017 încoace.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: