luni

22 aprilie, 2024

22 martie, 2023

Cu uriașele sale fabrici de muniții și nesfârșite câmpuri de trandafiri, Kazanlak, din centrul Bulgariei, se ridică la înălțimea renumelui „Guns and Roses” de când Moscova a invadat Ucraina.

O analiză Euractiv arată că industria de armament din Bulgaria, în plină expansiune, nu a avut niciodată o situație atât de bună, cu exporturi estimate la 4,3 miliarde de dolari anul trecut (aproximativ patru miliarde de euro), de trei ori recordul precedent.

Cel mai vechi producător de arme din țară, Arsenal, care are deja 7.000 de angajați în fabrica sa din Kazanlak, oferă vacanțe la mare și alte stimulente pentru a atrage personal. I-a adus înapoi chiar și pe bulgarii care au părăsit țara pentru a-și găsi de lucru în străinătate.


„Când ne-au angajat, au spus că există ordine ca să ne țină ocupați cel puțin cinci ani”, a declarat pentru AFP unul dintre muncitorii nou angajați, la porțile fabricii. „Eu sunt aici doar o săptămână, dar am deja trei noi colegi”, a spus femeia, care nu a vrut să-și dea numele.

Legături istorice cu Rusia

Deși s-ar putea crede că își va trâmbița succesul, compania nu a răspuns solicitărilor pentru un interviu. Bulgaria însăși nu recunoaște că a trimis arme în Ucraina din cauza legăturilor sale istorice cu Moscova, mare parte producția înfloritoare din Kazanlak este în domeniul militar.

Armele și munițiile bulgare sunt cumpărate de România și Polonia pentru a fi trimise la Kiev.

(Citește și: ”Bulgaria / Ministrul Apărării va fi demis din cauză că nu vede războiul din Ucraina”)

Kazanlak și „Valea Trandafirilor” din jurul său, care este și renumită pentru uleiul său de trandafiri, au suferit foarte mult atunci când producătorii bulgari de armament și-au pierdut piețele când blocul sovietic s-a prăbușit, în 1989.


Conflictele din Orientul Mijlociu au revigorat cererea pentru produsele lor ieftine și robuste.

Revigorarea Arsenal „aduce beneficii întregului oraș”, a spus Yordan Ignatov, vicepreședintele Camerei de Comerț locală. „Anul trecut, Kazanlak a avut cea mai scăzută rată a șomajului din țară, după Sofia, la jumătate din media națională”, precizează oficialul bulgar.

Investițiile sunt și ele în plină expansiune. „Tot ceea ce este construit se cumpără”, afirmă agentul imobiliar Teodor Tenev.

Bulgaria este specializată în muniție pentru armele din epoca sovietică – cele mai utilizate de Kiev, însă dorește să își modernizeze instalațiile de producție vechi cu bani europeni pentru a începe să producă obuze și alte muniții la standard NATO.

(Citește și: ”Turneu în estul Europei al comisarului Breton, inclusiv în România, pentru a impulsiona producția de muniție”)

Și au apărut vești bune pe acest subiect luni, când miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit asupra unui plan de două miliarde de euro care include achiziții în comun de obuze, muniție extrem de necesară Ucrainei.

Sofia speră să beneficieze de pe urma acestei înțelegerii, deși nu a semnat declarația comună privind achizițiile comune de arme și muniții.

Reticența Sofiei nu l-a împiedicat pe Comisarul UE pentru Piața Internă, Thierry Breton, să înceapă în Bulgaria, săptămâna trecută, turneul la producători europeni de arme. Breton a vizitat cel mai mare producător de arme din Bulgaria, VMZ.

Fabrica de stat deține o nouă linie de producție pentru obuzele de artilerie de 155 mm de care are nevoie armata ucraineană. Vizita lui Thierry Breton nu a fost deschisă presei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: