marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2023

Comisarul pentru industrie, Thierry Breton (foto), a ajuns miercuri în Bulgaria cu scopul de a stimula o creștere masivă a producției de muniție care să fie livrată Ucraina de fabrici bulgărești.

Thierry Breton se află practic la debutul unui turneu în state fost comuniste, cu alte opriri programate în Slovacia, Republica Cehă, Polonia, România, țări care au potențialul de a crește producția de muniție care este utilizată de Ucraina.

Vorbind miercuri în Bulgaria, comisarul Breton a spus, citat de Politico, că este timpul să treacă de la planuri la acțiune. Comisarul european vrea să fie identificate fabricile care ar putea crește rapid producția, să afle nevoile acestora pentru creșterea capacităților și să anticipeze potențiale blocaje din lanțul de aprovizionare.


„Trebuie să fim rapizi, deci asta fac. Săptămâna trecută, Josep Borrell și cu mine am propus acest plan de creștere a producției, iar acum sunt pe teren”, a spus Thierry Breton.

El a spus că a vizitat trei locații de producție din Bulgaria, pe care nu le-a nominalizat. Una dintre fabrici, precizează Politico, este compania VMZ, deținută de stat. „Bulgaria are o capacitate bună de a crește semnificativ producția, într-un interval de timp care poate fi compatibil cu ceea ce căutăm”, a spus comisarul Breton.

Publicația germană Die Welt a scris de curând că Ucraina a putut rezista invaziei rusești și datorită muniției furnizate de Bulgaria. Sofia, a scris Die Welt, ar fi furnizat până la o treime din muniția utilizată de Kiev.

În acest moment însă, atenția clasei politice din Bulgaria se concentrează în primul rând în plan intern pentru că în câteva săptămâni vor fi organizate noi alegeri, ca efect al demisiei prim-ministrului Kiril Petkov din iunie anul trecut.


Între timp, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a fost criticat pentru retorica pro-Kremlin.

Întrebat despre riscul potențial de a se baza pe o țară cu o elită prietenoasă cu Moscova, Thierry Breton a insistat că este încurajat de semnalele pozitive din partea guvernului interimar al Bulgariei și că nu este îngrijorat de seriozitatea țării atunci când vine vorba de refacerea stocurilor de muniție ale statelor UE.

„Ministrul apărării, care este foarte apropiat de actualul președinte, m-a invitat astăzi la această vizită. Firmele bulgare au capacitatea de a crește livrările către clienții lor actuali, care sunt membri UE. Iar țările care au stocuri le vor putea oferi Ucrainei și producătorii își vor putea crește producția pentru a reumple acele stocuri. A fost foarte important pentru mine să am această garanție”, a spus Thierry Breton.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: