Holdingul de firme de materiale de construcții Roca Industry s-a listat joi pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB) sub numele HOLDINGROCK1 și simbolul bursier (ROC1), după ce a atras de la investitori 45 de milioane de lei printr-un plasament privat derulat în decembrie. Acești bani, ca și cei pe care îi va atrage prin eventuale majorări de capital prin Bursă, vor fi folosiți pentru achiziția și dezvoltarea de companii antreprenoriale în domeniu.
Nume sonore ale capitalului românesc sunt legate de principalul acționar al ROCA Industry, compania de investiții private equity cu capital românesc ROCA Investment, care are peste 80% din acțiunile ROC1: frații Adrian și Dragoș Pavăl, prin PIF Industrial – compania de investiții a grupului Dedeman, Dan Șucu – fondatorul Mobexpert și Andrei Cionca, CEO Impetum Group, unul dintre inițiatorii proiectului ROCA Investment, alături de Rudolf Vizental, directorul acesteia.
180 de alți acționari au restul acțiunilor ROC1. ROCA Industry include companiile:
- BICO Industries – cel mai mare producător autohton de plasă din fibră de sticlă și armături din fibră de sticlă și unul dintre cei mai importanți producători la nivel european, unde ROCA Industry are 70% din acțiuni;
- Sarcom, unul dintre cei mai mari producători de vopsele și lacuri din România (100%) și
- Eco Euro Doors, cel mai mare producător român de uși destinate construcțiilor rezidențiale, cu o experiență de 27 de ani pe piață (tranzacția de preulare este supusă aprobării Consiliului Concurenței).
Capitalul atras de ROCA Industry va fi folosit pentru dezvoltarea actualelor filiale ale holdingului dar și pentru achiziția altor companii din industria materialelor de construcții cu scopul de a deveni principalul furnizor local pentru principalele lanțuri de magazine de bricolaj din România.
Consultantul autorizat pentru admiterea compniei la cota bursei este BT capital Partners S.A., din grupul Băncii Transilvania.
Dezvoltare prin achiziții de companii antreprenoriale
Obiectivul holdingului este ca în 3 ani de activitate să ajungă să-și desfășoare activitatea prin 10-12 companii complementare, iar profilul acestora va fi acela de companii antreprenoriale, cu o cifră de afaceri care să depășească 8-10 milioane de euro și o marjă a profitului operațional (EBITDA) de 15-20%.
„ROCA Industry vrea să dezvolte branduri autohtone puternice & sustenabile atât pe baza unei strategii comune, cât și prin sinergiile generate din activitatea acestora”, mai spune memorandumul de admitere la Bursă.
Rezultatele consolidate ale holdingului urcă de la un profit de peste 27 de milioane de lei estimati pentru 2022, dintr-o cifră de afaceri de peste 305 milioane de lei, până la un profit de peste 49 de milioane de lei, estimat pentru 2024, dintr-o cifră de afaceri de peste 521 milioane de lei.
Valoarea plasamentelor ROCA Investments în firme mici românești era 42 milioane de euro în mai 2021.
Testul maturizării prin listare al bursă
Rudol Vizental, directorul general (CEO) al ROCA Investment, mizează pe „o promisiune pe termen lung: un comportament axat pe a aduce valoare în companiile antreprenoriale, dar și a consolida valori la nivelul culturii organizaționale antreprenoriale românești”.
„Într-o perioadă în care asistăm la o inversare a globalizării, iar economia mondială se fragmentează, antreprenoriatul local este în etapa consolidării regionale. Iar cea mai complexă formă de consolidare și maturizare este transformarea companiei într-una publică” (listată la bursă, n.r.), a mai declarat Rudolf Vizental, la ceremonia de deschidere a sesiunii bursiere de joi.
Există un număr mare de companii „care pot intra sub umbrela ROCA Industry. Ne uităm unde putem să venim cu un aport de know-how, să ajutăm companiile să-și dezvolte procesele, să se profesionalizeze, să își construiască strategii comerciale și de intrare pe piețe noi. În momentul în care aceste companii funcționează sub o umbrelă, cu un interes și o viziune comune, noi creăm sinergii între ele, lucru pe care altfel nu l-ar putea obține”, a spus și Liviu Stoleru, directorul general (CEO) al ROCA Industry.
„După un an 2021 foarte bun pentru bursa noastră cu un număr de 23 de companii listate dintre care 20 pe piața AeRO, începem anul 2022 în forță și putem spune « bun venit la bursă» Holdingului Roca Industry” a declarat Radu Hanga, președintele BVB, atent la „diversificarea sectorială” a companiilor listate
„Prezența jucătorilor din sectorul materialelor de construcții la bursă extinde aceste oportunități de investiții”, a completat președintele Bursei.