cursdeguvernare

marți

15 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Hidroelectrica – unul dintre cele mai valoroase active ale statului: Încolțită din toate părțile, rămâne departe de Bursă

26 februarie, 2014

Hidroelectrica se întoarce în insolvență, după ce Curtea de Apel București (CAB) a admis marți, 25 februarie, contestațiile la ieșire formulate de mai multe firme ale așa-numiților ”băieți deștepți”.

Fostul administrator special al Hidroelectrica Remus Vulpescu declară că instanța ar fi trebuit să citeze în proces și băncile, principalii creditori, care au o expunere pe Hidroelectrica de 400 de milioane de euro.

Hotărârea a fost dată în câteva dosare comasate prin care mai mulți ”băieți deștepți” – Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Andritz Hydro Gmbh Ravensburg – sucursala din Romania, EFT AG și EFT Romania,au contestat decizia TMB de închidere a procedurii de reorganizare.


Pronunțarea CAB a casat închiderea procedurii, astfel încât Hidroelectrica reintră în insolvență, se întoarce la judecătorul sindic și la reorganizare.

(Citiți și: ”Jean Constantinescu / Cazul Hidroelectrica: De ce insolvența nu era o soluție și cine ar câștiga din ea”)

Ca urmare a deciziei instanței, administratorul judiciar, Euro Insol (unde proprietar este Remus Borza) este repus în funcție imediat.

”Hidroelectrica se întoarce la situaţia din 25 iunie 2013”, a explicat miercuri Gabriel Dumitraşcu, şeful diviziei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, la ZF Power Summit ’14.

Va reveni la Hidroelectrica nu doar Remus Borza, ci și administratorul special Ioan Mihăilă, cel arestat preventiv pentru dare de mită, anul trecut, în dosarul Hidroelectrica în care se pregăteau noi contracte pentru energie ieftină.


Acesta nu poate fi schimbat oficial, în pofida situației inedite, decât prin decizie a Adunării Generale a Acționarilor (AGA). Remus Borza a declarat pentru cursdeguvernare.ro că Ioan Mihăilă va fi înlocuit vineri, în prima ședință AGA.

Departamentul pentru Energie: Există o soluție pentru revenirea la încetarea insolvenței

Gabriel Dumitraşcu, şeful diviziei Privatizări din Departamentul pentru Energie, a declarat miercuri că există o soluție pentru contestarea hotărârii CAB, potrivit avocațiilor consultați în cele câteva ore scurse de la aflarea veștii, dar nu a dezvăluit strategia la care se va apela.

Remus Vulpescu, fost administrator special la Hidrolectrica (înaintea lui Ioan Mihăilă), a explicat pentru cursdeguvernare.ro că o soluție ar putea veni din partea băncilor creditoare ale societății.

În procesul de la CAB în care s-a judecat închiderea insolvenței, spune Remus Vulpescu, nu au fost citate și băncile, deși ele sunt principalii creditori și ar putea fi cele mai afectate de revenirea la reorganizarea judiciară.

Dacă măcar una dintre ele dorește, poate cere contestație în anulare. Lucru ce se poate face în 15 zile de la pronunțarea CAB, la aceeași instanță. Dacă această contestație este admisă, cazul se rejudecă și există șansa revenirii la stadiul de insolvență închisă.

De data aceasta, spune Remus Vulpescu, societatea și Departamentul pentru Energie ar putea trimite avocații recunoscuți pe care-i folosește în mod obișnuit, pentru ca interesele statului să nu mai fie reprezentate doar de juristul Hidroelectrica, care nu a avut nicio intervenție în ședințele de judecată, în timpul acestui proces.

Expunere a băncilor, de 400 de milioane de euro

Insolvența Hidroelectrica readuce în discuție provizionarea creanțelor, așa cum s-a întâmplat în 2012, când s-a deschis procedura. ”Băncile ar putea fi puse în situația de a face provizioane pentru creanțele de aproximativ 400 de milioane de euro, ceea ce înseamnă reducerea cu suma respectivă a profitului pe 2013. Pe de altă parte, statul nu încasează impozitul de 16% pe aceste profituri, ceea ce înseamnă pierdere de câteva zeci de milioane de euro la buget” – a declarat Remus Vulpescu.

Remus Borza respinge acest scenariu: ”Să fim serioși, dacă nu au fost obligate să facă provizioane în 2012, când expunerea era de 760 de milioane de euro, de ce ar fi obligate acum, când suma este mică de jumătate, la 350 de milioane de euro?”

Remus Vulpescu explică, însă, că ne aflăm într-o cu totul altă situație. În 2012, Banca Națională a României a dat o derogare ce le-a permis băncilor să nu constituie provizioanele pentru Hidroelectrica.

De la 1 iulie 2013 a intrat însă în vigoare Ghidul Internațional de Raportare Financiară (Ghidul IRFS), care impune mai multă precauție și noi reguli în ceea ce privește riscul de expunere. Rămâne de văzut ce vor decide băncile și dacă în această situație vor mai putea evita provizionarea.

Listarea se amână

Insolvența amână listarea la bursă programată pentru luna iunie 2014, când ar fi urmat să fie vândut un pachet de 15% din acțiunile Hidroelectrica.

Acest lucru afectează și Acordul cu Troica (FMI – BM – CE), unde listarea Hidroelectrica era menționată ca una dintre măsurile importante pe agenda anului 2014.

Pentru toate aceste consecințe, Remus Vulpescu este de părere că Remus Borza ar trebui să returneze comisionul de succes de 2,2 milioane de euro încasat pentru închiderea cu succes a insolvenței de la Hidroelectrica.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: