luni

15 iulie, 2024

30 noiembrie, 2023

Henry A. Kissinger, om de stat și diplomat celebru care a deținut o putere de neegalat asupra politicii externe a SUA în administrațiile președinților Richard M. Nixon și Gerald Ford și care, decenii după aceea, în calitate de consultant și scriitor, a oferit opinii care au modelat globalitatea. politică și afaceri, a murit pe 29 noiembrie la domiciliul său din Connecticut. Avea 100 de ani.

Laureat al Premiului Nobel pentru acordul care au scos SUA din Vietnam

Moartea sa, transmite Washington Post, a fost anunțată într-un comunicat al firmei sale de consultanță, care nu a anunțat și cauza decesului.

În calitate de imigrant evreu care fugea din Germania nazistă, Henry Kissinger vorbea puțin engleza când a sosit în Statele Unite în adolescență în 1938. Dar el a valorificat un intelect ascuțit, o stăpânire a istoriei și abilitatea sa de scriitor pentru a se ridica rapid de la statutul de absolvent al Harvard la cea de membru al facultăți înainte de a se stabili la Washington.


Fiind singura persoană care a fost vreodată consilier pentru securitate națională la Casa Albă și secretar de stat în același timp, el a exercitat un control atent asupra politicii externe a SUA.

El și Le Duc Tho din Vietnam au împărțit Premiul Nobel pentru Pace pentru negocierile secrete care au produs acordul de la Paris din 1973 și au pus capăt participării militare americane la războiul din Vietnam.

Celebra sa „diplomație de navetă” după războiul din 1973 din Orientul Mijlociu a ajutat la stabilizarea relațiilor dintre Israel și vecinii săi arabi.

Acuzat de critici de pragmatism extrem

În calitate de impresar al deschiderii istorice a lui Nixon față de China și ca teoretician al deshiderii cu Uniunea Sovietică, dr. Kissinger a câștigat o mare parte din meritul pentru schimbările de politică seismică care au redirecționat cursul relațiilor mondiale.


Când a fost numit secretar de stat, un sondaj Gallup a constatat că este cea mai admirată persoană din țară. Dar a devenit și ținta criticilor necruțători.

De la stânga a fost acuzat de pragmatism extrem care pune câștigurile strategice înaintea drepturilor omului. Unii dintre criticii săi au spus că acordul de la Paris a abandonat un aliat de lungă durată, guvernul Vietnamului de Sud. Alții l-au acuzat că a lăsat războiul să continue timp de trei ani, în timp ce el a negociat o înțelegere pe care ar fi putut-o avea foarte rapid.

„Politica este arta de a cântări probabilitățile”

De-a lungul vieții, dr. Kissinger a vorbit despre putere și strategie în termeni filozofici și chiar existențiali, dar s-a descris întotdeauna ca fiind un realist, capabil să vadă ce riscuri merită asumate. „Politica este arta de a cântări probabilitățile; stăpânirea ei constă în a înțelege nuanțele posibilităților. A încerca să conduci trebuie să ducă la rigiditate. Căci doar riscurile sunt sigure; oportunitățile sunt conjecturale”, a scris el în tinerețe.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: