vineri

26 aprilie, 2024

10 mai, 2022

Compania Merck Sharp & Dohme Romania a modelat în cadrul proiectului Health Impact Projection (HIP) impactul bugetar dar si potențialul impact social și economic adus de folosirea în practica clinică a terapiilor imuno-oncologice din clasa inhibitorilor PD-(L)1. Câteva dintre rezultate au fost prezentate în cadrul Conferinței CDG ”Banul investit în Sănătate și multiplicarea lui în economie” (10 mai 2022), la care Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, oficiali și experți din sectorul producător de inovație în Sănătate au dezbătut corelația dintre investițiile în Sistem și speranța de viață sănătoasă activă.

Conform Anei Dodea (foto), Policy&Market Acces Director la MSD România, proiectul de cercetare HIP arată că, in orizontul de timp 2021 -2025, creșterea graduală a accesului la imunoterapii din clasa antiPD-(L)1 conform unui scenariu considerat de către specialiștii oncologi ca fezabil din punct de vedere clinic ar conduce la beneficii importante pe trei dimensiuni: pacient, sistem de sănătate și societate în ansamblu. Modelul HIP compară costurile și beneficiile unui scenariu de acces la imunoterapii pentru 11 indicații cu scenariul în care pacienții ar fi tratați exclusiv prin terapii clasice.

”Pe scenariul analizat în HIP, vorbim de peste 42 de mii (42,787) de pacienți cu boli oncologice în forme avansate, la care tratamentul cu imunoterapii de linia 1 sau 2 ar conduce la câștigarea a peste 16, 3 mii de ani de viată. Circa 73% din acest câștig ar putea fi ani în care boala nu ar progresa, cu 28% mai mult decât s-ar putea obține sub tratament clasic. Prin tratamentul inovativ, sistemul de sănătate ar fi degrevat de peste 3.000 de episoade de spitalizare pentru complicații severe. Impactul bugetar cumulat este estimat la 2,47 miliarde RON pe an, complementar cu importante economii pe seama costurilor indirecte salvate. În această primă etapă a modelului HIP vorbim de circa 102 milioane lei/an ca și costuri indirecte ce ar putea fi evitate numai pe seama conservării productivității muncii, ca estimări conservatoare ale costurilor indirecte” a explicat Ana Dodea.


Reprezentanta MSD a prezentat câteva argumente demografice pentru necesitatea unei noi abordări în sistemului de Sănătate spre prevenție si tratamente cât mai eficace, care să crească speranța de viață sănătoasă și să conserve forța de muncă: conform Eurostat, în România, speranța de viată sănătoasă la naștere este de 60 ani, cu cca. 13 ani inferioară țărilor europene cel mai bine plasate la acest indicator. Ana Dodea a subliniat și faptul că România se confruntă cu un raport defavorabil între natalitate și mortalitate, în timp ce o bună parte a fatalității înregistrate ar fi preventibilă sau evitabilă.

Ana Dodea a mai atras atenția asupra relevanței rezultatelor din studiului HIP pe fondul planificării multi-anuale necesare din perspectiva recent promovatului Plan Național de Control al Cancerului, ce vine să contribuie la programul “Europe’s Beating Cancer” al Comisiei Europene: ”Am complementat imaginea pe termen mediu a nevoilor potențiale de finanțare pentru tratamentul pacienților oncologici cu estimări ce permit o mai bună înțelegere a beneficiilor pentru pacient și sistemul de sănătate, care se regăsesc în beneficii financiar-economice la nivelul societății.”

Conferința a fost transmisă live și poate fi urmărită AICI.

Partener principal:

MSD

Parteneri:


ARPIM, Regina Maria

***

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: