marți

23 aprilie, 2024

21 august, 2022

Aproape 72.000 de locuitori fără locuință din România se adăpostesc în așa numitele „așezări informale”, în număr de 393 în toată țara, potrivit unui raport al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

În cele 393 de așezări informale trăiesc 71.965 de locuitori, conform informațiilor transmise de la nivelul unităților administrativ-teritoriale (UAT), în perioada iulie 2021-aprilie 2022.

În cadrul acestor așezări informale, au fost identificate 8.830 de gospodării, dintre acestea 63% fiind situate în zona rurală. 36% din totalul gospodăriilor sunt beneficiare fie de venit minim garantat, fie de alte forme de protecție socială.


Cea mai mare parte a acestor gospodării (7.441) sunt reprezentate de populație de etnie romă (după etnia capului gospodăriei).

Legea definește o așezare informală drept  o  „grupare de minimum 3 unități destinate locuirii dezvoltate spontan, ocupate de persoane sau familii care fac parte din grupuri ”. Sunt cel mai adesea locuințe improvizate, la periferia orașelor și satelor, chiar și în zone de risc natural (alunecări de teren, inundații) sau biologic (gropi de gunoi), potrivit raportului citat.

În Ilfov sunt cei mai mulți locuitori fără locuință

Cei mai mulți oameni fără locuință, care se adăpostesc în așa numitele așezări informale, sunt în județele Ilfov (10.630), Brașov (10.269) și Covasna (8.108).  

Urmează Harghita (6.941), Sălaj (4.898), Bihor (4.796), Satu-Mare, Mureș, București, Bacău și Alba (peste 2.000) și Arad, Argeș, Dâmbovița, Suceava și Vrancea cu peste 1.000 de locuitori fără locuință.


Cel mai mare număr de așezări informale a fost identificat în județe precum Harghita, Sălaj, Prahova, Sibiu. 

Pe de altă parte, numărul mediu de locuitori raportat la așezările informale la nivel de județ indică faptul că cele mai populate așezări informale se regăsesc în județele Ilfov, Brașov, Covasna și Bihor, unde numărul mediu de locuitori variază între 250 de locuitori (Bihor) și 1.500 locuitori (Ilfov).

Nu au școală și nici loc de muncă

Nu au un loc de muncă circa 40% din locuitorii așezărilor informale cu vârste de peste 10 ani. Pentru 75% din acestea principalul venit este ajutorul social în baza Legii venitului minim garantat. Alte surse sunt cele ziliere și alocațiile pentru copii.

Nu au absolvit nici o școală 22% din totalul rezidenților la nivelul așezărilor informale pentru care au fost furnizate date de către UAT-uri. În cazul celor din mediul urban, proporția crește la 44%.

Sunt analfabete 20% din persoanele de peste 10 ani din așezările informale ale orașelor (2.353 de persoane).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: