joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 august, 2018

Guvernul de la Washington sprijină complet lupta anticorupție și apărarea drepturilor omului, a declarat joi ambasadorul Hans Klemm.

Repetarea acestui angajament vine în contextul scandalului declanșat de scrisoarea pl[tit[ trimisă de fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani și la o zi după întâlnirea de oră pe care ambasadorul a avut-o, în acest context, cu Liviu Dragnea.

„Recentele modificări în legislația penală și anticorupție, semnalate într-o scrisoare comună a ambasadorilor și oficiali UE, pot avea un rol negativ asupra cooperării SUA-România în domeniul luptei împotriva terorismului, traficului de arme și persoane și aplicarea legii”, a declarat Hans Klemm la evenimentul „The U.S. – Romania Strategic Partnership: Highlights & Opportunities- AmCham Ambassadorial Business Breakfast”, citat de G4Media.ro


*Citiți și: Apel fără precedent: SUA și alți 11 parteneri cer României să nu își distrugă legislația anticorupție: poate împiedica cooperarea judiciară internațională)

Diplomatul s-a referit joi și la scrisoarea în care Giuliani critica protocoalele și le recomanda președintelui Klaus Iohannis și liderului PSD, Liviu Dragnea:

În pofida retoricii, trebuie făcută diferenta între poziția oficială a SUA exprimată de Casa Albă și Ambasadă și declarațiile cetățenilor, fiecare dintre noi e liber să scrie ce consideră el de cuviință.

Rudolph Giuliani (74 ani), avocatul personal al lui Donald Trump, a recunoscut miercuri că scrisoarea sa a fost plătită de firma de consultanță de Freeh Group și nu are legătură cu guvernul american.


De altfel, fost primar al New Yorkului spune că a fost contactat de Departamentul de Stat în legătură cu această scrisoare şi că a discutat cu cel puţin un oficial român, fără a-l nominaliza. El a mai afirmat, într-un interviu acordat publicației New York Times, că poate ar fi trebuit să menţioneze în document că nu reprezintă poziţia preşedintelui Donad Trump.

Aceeaşi publicaţie menţionează că Departamentul american de Stat şi-a exprimat preocuparea în legătură cu recentele tensiuni politice din România legate de încercările de a atenua practicile anticorupţie, inclusiv prin destituirea Laurei Codruţa Kovesi.

Freeh Group îi aparține fostului director al FBI Louis J. Freeh și-l reprezintă pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu, condamnat în august 2017 la şapte ani de închisoare.

Ce spune Liviu Dragnea că a discutat miercuri cu Hans Klemm

Liderul PSD și ambasadorul SUA au discutat miercuri, în biroul președintelui Camerei Deputaților, timp de o oră. Ambasada nu a comunicat nimic despre întrevedere, însă Liviu Dragnea a transmis ulterior, presei:

Principalul subiect de discuţie a vizat consolidarea Parteneriatului Strategic, care reprezintă o prioritate a agendei de politică externă a României.

În acest sens, au fost menţionate progresele înregistrate pe linia cooperării bilaterale pe componenta de securitate, precum şi interesul deosebit pentru dezvoltarea dimensiunii economice.

Nimic despre celelălalte subiecte ale întâlnirii.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: