13 iunie, 2012

Declarația adoptată marți de Parlamentul României, potrivit căreia premierul ar trebui să meargă la Consiliul European în locul președintelui, nu are efect juridic, acesta fiind punctul slab al documentului, a declarat, miercuri, la RFI România, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, unul dintre susținătorii declarației din Legislativ.

El a arătat că declarația nu poate fi atacată la Curtea Constituțională.

”Acesta este punctul slab al deciziei. Eu cred că dacă majoritatea voia, trebuia să adopte o hotărâre, care să poată fi atacată la Curtea Constituţională şi aceasta să se pronunţe”, a comentat Frunda.


Senatorul UDMR a arătat că declarația nu este obligatorie juridic, dar este obligatorie politic.

”Nu. După părerea mea, este obligatorie politic, are o greutate politică indubitabilă. Nu poţi spune că ea nu este obligatorie, pentru că este totuşi decizia naţiunii, decizia poporului, care este reprezentat aici. Problema e că ea nu are efecte juridice. Adică ce se întâmplă dacă partea căreia nu-i convine decizia nu o respectă? Este o simplă declaraţie”, a explicat Frunda.

Parlamentarul a explicat că trebuie o hotărâre a Legislativului pentru ca Traian Băsescu să fie obligat să-l lase în locul său pe Victor Ponta la Consiliul European din 28 iunie.

”Trebuie gândit un al doilea pas, care să aibă efecte juridice. Eu m-aş gândi să adopt o hotărâre a Parlamentului, să spun văzând ce a declarat Parlamentul şi care a fost reacţia preşedintelui, Parlamentul îşi clarifică declaraţia, o face juridic obligatorie, printr-o hotărâre în care să spună că preşedintele, oricine ar fi el, reprezintă România la nivelul NATO, ONU, în relaţiile bilaterale, iar în domeniul economic, al problemelor sociale, în relaţiile interguvernamentale sau la Comisia Europeană, statul român este repreprezentat de prim-ministru, cu mandat general sau cu mandat special pentru fiecare dintre aceste întâlniri”, a mai susținut senatorul Gyorgy Frunda.


El s-a declarat convins că preșendintele Băsescu va merge la Bruxelles pe 28 iunie.

„Cunoscându-l pe preşedintele Băsescu, sunt convins că dumnealui va merge. Dacă va merge şi premierul Ponta, are dreptul să facă acest lucru, sunt convins că preşedintele va încerca să-şi dovedească superioritatea instituţională, pe care o are în interpretarea propriei sale persoane asupra Constituţiei şi să vorbească cu el sau chiar să aibă anumite gesturi care să dovedească acest lucru, aşa cum s-a comportat la Washington, când ministrul de Externe, Andrei Marga, vorbea audienţei. Mi-e frică de un asemenea scenariu, trebuie evitat, pentru că un asemenea comportament, pe lângă faptul că aruncă o pată critică asupra persoanei respective, va fi şi un semn de slăbiciune instituţională a României, care trebuie evitat”, a spus Frunda.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: