vineri

26 aprilie, 2024

24 august, 2022

Guvernul vrea să taie, din comisionul de administrare a fondurilor de pensii private (și cele obligatorii și cele facultative), cuantumul de cel mult 0,5% din contribuțiile plătite de participanți, potrivit proiectului unei ordonanțe de urgență pusă în dezbatere publică de Ministerul Muncii.

În prezent, comisionul de administrare este format din cuantumul din contribuțiile participanților și comisionul pentru administrarea investițiilor.
În proiectul de OUG au dispărut prevederile privind cuantumul din contribuțiile plătite, prevăzute în legile 411/2004 și  204/2006. Ministerul justifică măsura cu argumentul că, așa cum este acum, comisionul de administrare ar duce la „o diminuare nejustificată a pensiei private ce urmează să fie primită la finalul perioadei de contribuție”.

Problema comisionului

Argumentul guvernamental omite faptul că pensia primită este suma contribuției virate de participant cu profitul obținut pentru fond de administrator prin investirea acesteia, care o multiplică pe cea dintâi. În fapt, contribuția respectivă va ajunge la pensiile publice.


Administratorii câștigă de peste 10 ori mai mult din creșterea activelor fondului, ca rezultat al managementului investițiilor, decât din contribuțiile virate în numele participanților.

Comisionul din administrarea investițiilor depinde de diferența dintre rata de rentabilitate a fondului de pensii și inflație. „Dar nu mai mult de 0,07%”. Acesta este câștigul maxim permis, când rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflaţiei.

Nu este prima dată, când guvernul caută să descurajeze administratorii de fonduri de pensii private, în vânătoarea de bani cu care să acopere golurile lăsate de politicile sale.

Mai mulți miniștri ai guvernelor anterioare s-au referit chiar la naționalizarea fondurilor de pensii private, iar prevederile OUG 114 / 2018 ar fi dus în faliment bănci și ar fi gonit administratori de fonduri de pensii.

Dreptul de moștenire nu se mai prescrie


Dispare termenul în care beneficiarii pot cere pensia pe care o moștenesc de la un participant

„Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil” – prevede proiectul de OUG.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va trebui să precizeze, dacă textul ordonanței nu va deveni mai clar, cum se aplică participanților vii dreptul de imprescriptibilitate.

Deocamdată mai este valabilă prevederea că „drepturile cuvenite beneficiarilor și nerevendicate în termenul general de prescripție”, fiind vorba de moștenitorii participanților.

ASF spune într-o „normă” de legislație secundară doar că moștenitorii unui participant decedat i își pot cere drepturile doar 3 ani de la data.

Apoi banii respectiv se împart proporțional celorlalți participanți.

Măsuri  și amenzi pentru întărirea disciplinei financiare

Proiectul de OUG spune că „Administratorul, depozitarul, auditorul financiar și agentul de marketing răspund faţă de participanţi şi beneficiari, după caz, pentru prejudiciile cauzate prin neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiilor care le revin, cu excepţia cazurilor de forță majoră”.

Persoanele fizice din structura de conducere a administratorului răspund pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi şi ale reglementărilor ASF emise în aplicarea acesteia, aplicabile administratorului.

  • Mai sunt prevăzute, potrivit notei de fundamentare:
  • principii privind regulile de investire și atribuțiile directorilor de investiții din cadrul administratorilor;
  • atribuțiile structurii de management al riscului în cadrul administratorilor;
  • principii privind modul de evaluare a activelor fondurilor și responsabilitatea administratorilor;
  • suplimentarea activităților privind administrarea unui fond de pensii;
  • stabilirea obligației administratorului de a deține permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni;
  • obligația de constituire la nivelul entității a unui comitet de investiții format din membrii independenți (care va adopta decizii pentru operațiunile de investire/dezinvestire), precum și a unui comitet de remunerare;
  • introducerea unor prevederi privind cerințele pentru persoanele cu funcții-cheie și introducerea unor prevederi exprese privind autorizarea acestor persoane;
  • stabilirea obligațiilor consiliului de a defini şi supraveghea implementarea mecanismelor de guvernanță care asigură gestionarea eficientă şi prudentă a unei organizații, inclusiv separarea sarcinilor în cadrul organizației şi prevenirea conflictelor de interese, într-un mod care promovează integritatea pieţei;
  • segregarea atribuțiilor și responsabilităților diferitelor structuri de conducere, supraveghere și control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interese și să fie acordată autoritatea și independența necesară funcțiilor de control;

Amenzile pot fi, pentru persoanele juridice, între 0,1% şi 5% din cifra de și, pentru persoanele fizice, : începând de la 2.000 de lei şi până la 2.000.000 de lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Comisionul de administrare trebuie sa ia nastere prin negociere intre administratori si participantii la fond . Daca nu este posibil , sa fie stabilit liber de catre administratori iar participantii sa il ia in considerare pentru schimbarea fondului lor de pensie privata .
    Guvernul stabileste mult prea multe in domeniul privat . Exista o limita de la care stabilirile astea se numesc tilharie . Iar limita a fost depasita de multi ani .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Comisionul de administrare trebuie sa ia nastere prin negociere intre administratori si participantii la fond . Daca nu este posibil , sa fie stabilit liber de catre administratori iar participantii sa il ia in considerare pentru schimbarea fondului lor de pensie privata .
    Guvernul stabileste mult prea multe in domeniul privat . Exista o limita de la care stabilirile astea se numesc tilharie . Iar limita a fost depasita de multi ani .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: