vineri

19 aprilie, 2024

19 iulie, 2018

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre, prin care Guvernul ar urma să plafoneze prețul de piață al gazelor naturale la 55 lei / MWh, ceea ce înseamnă o scădere cu 40% față de media la tranzacțiilor pe piaţă.

Plafonarea ar urma să fie în vigoare până la 30 iunie 2021, cu toate că Legea energiei 123/2013 permite limitarea prețului doar în situații extreme, pe o perioadă de maxim 6 luni, dacă piața nu mai funcționează.

Legea 123 preia legislația europeană, care interzice controlul prețurilor pe piață. Dimpotrivă, ca urmare a reglementărilor europene, în România a avut loc liberalizarea pieței, iar din 1 aprilie anul trecut, prețurile gazelor naturale se stabilesc pe piață.


Proiectul de HG sună astfel:

„Art. 1. Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh.

Art. 2. Producătorii, furnizorii şi operatorii pieţelor de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei si Consiliul Concurenței monitorizează respectarea acesteia”.

Mai mult, nota de fundamentare face predicții indicative privind prețurile pe viitor:


„Prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizata la 31.03.2019 va fi de 80,25 lei/MWh. Prețul gazelor naturale din import este stabilit pe piața concurențială prin negociere liberă între importatori și furnizorii de gaze naturale din România. Pretul mediu estimat de vanzare al gazelor naturale din import la 31.03.2019 va fi de 94,58 lei/MWh”.

Apărarea lui Teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, s-a grăbit să apere proiectul, adminând că măsura este una comunistă „până la un punct”. A argumentat că nu ar exista concurență de fapt pe piața gazelor.

„Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat”, a declarat Eugen Teodorovici, joi, citat de Agerpres.

Ministrul Finanțelor i-a acuzat, apoi, pe operatorii de pe piața gazelor gaze că nu ar fi făcut „investițiile asumate”, fără să amintească, însă, că unul dintre aceștia, Romgaz, aparține statului și că suferă de politica de transformare apropae în întregime a profitului în dividende.

 

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: