28 mai, 2012

Partea guvernamentală va finaliza până pe 15 iunie noi proiecte de reglementări desprinse din Legea dialogului social, referitoare la funcţionarea sindicatelor şi patronatelor, a Consiliului Economic şi Social, precum şi la soluţionarea conflictelor de muncă şi încheierea contractelor colective, a declarat, luni, ministrul delegat pentru dialog social Liviu Pop.

El a participat, alături de premierul Victor Ponta, la şedinţa Consiliului Tripartit pentru Dialog Social, reunit la Guvern, care cuprinde partea guvernamentală alături de sindicate şi patronate. „Până în data de 15 iunie, vom avea finalizate, sperăm foarte, foarte bine şi pentru patronate şi pentru sindicate, cele patru legi care se desprind din Legea dialogului social – legea privind funcţionarea CES, legea privind organizarea şi funcţionarea sindicatelor şi patronatelor, legea privind soluţionarea conflictelor de muncă, legea privind încheierea contractelor colective de muncă”, a spus Pop, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte legea zilierilor şi modificările la Codul muncii, datele nu sunt fixate în momentul de faţă, a menţionat ministrul.


Potrivit acestuia, referitor la Inspecţia Muncii, Guvernul are deja soluţii pe care premierul Ponta le va anunţa „cât se poate de repede”, Executivul dorind „depolitizarea acestei instituţii pentru a veni în sprijinul cerinţelor părţii sindicale”.

Cele trei părţi au discutat şi despre majorarea salariului minim pe economie, însă nu a fost vehiculat un nivel.

„Nu s-a stabilit niciun salariu minim şi, până la urmă, e o negociere acest salariu minim pe economie şi nici despre contribuţii nu s-a discutat”, a spus Pop.

Sindicatele vor să umble la stimulente

Prezent la discuţiile de la Guvern, liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a declarat că sindicatele iau în calcul introducerea într-o viitoare Lege a contractelor colective de muncă a posibilităţii negocierii de stimulente şi sporuri salariale.


”Luăm în calcul gradele de libertate care ar trebui să existe în lege în ceea ce priveşte negocierile colective în sectorul bugetar. Dacă am o grilă de salarizare în sectorul bugetar, atunci înseamnă că am o problemă cu negocierile salariale în sectorul bugetar. Însă sunt şi alte zone în relaţia angajator-angajat care pot fi negociate în sectorul bugetar. Sunt tot felul de bonusuri, stimulente care pot apărea ca urmare a performanţelor pe care un salariat din sectorul bugetar le poate avea, plus multe alte elemente care mai trebuie puse la punct”, a spus Costin.

Liderul BNS susţine, însă, că vor fi respectate limitările bugetare.

„Asta nu înseamnă că revenim la o chestie care a fost cu ceva timp în urmă şi la un moment dat ne-a dus la nişte lucruri extrem de ciudate, adică negociem nişte contracte colective, luăm nişte drepturi, dar nu avem resursele financiare pentru a onora acele angajamente luate într-un document de natură juridică”, a explicat Costin.

Sindicatele vor ca toate aceste modificări legislative să fie introduse prin ordonanţe de urgenţă până la sfârşitul lunii iunie, pentu a nu fi tergiversate în Parlament, ca proiecte de lege, având în vedere că este an electoral.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: