marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 iunie, 2013

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, propune un sistem în care plata lucrărilor în proiectele pe fonduri europene, către contractori, să fie făcută mai rapid, printr-o bancă sau un consorțiu de bănci comerciale, astfel încât firmele să fie plătite în maximum două zile de la aprobarea cheltuielilor.

Într-un interviu difuzat duminică de postul B1TV, Teodorovici a afirmat că acest model, de inspirație poloneză, ar urma să se aplice din ciclul financiar 2014-2020.

  • Sistemul actual: ”Astăzi, noi banii îi plimbăm de la Ministerul de Finanțe la ministerul de resort. De la ministerul de resort mai departe către structura locală, consiliul local sau operatorul de apă și așa mai departe până când ajung banii la contractor. Ceea ce este greșit”, a spus ministrul.
  • Sistemul propus pentru 2014-2020: ”Polonia folosește o bancă națională prin care derulează fondurile acestea. Facem și noi același lucru. Chiar mai mult, vrem să facem și anume o dată ce din sistem se dă bunul de plată, bunul de plată îl primește banca sau grupul de bănci care va avea această funcție, pentru că o vom externaliza. Banca respectivă, într-o zi sau maximum două, trebuie să transfere banii direct în contul contractorului. Polonia se oprește la nivel de beneficiar, care face la rândul lui plata către contractor. Vreau să mergem mai departe, pentru ca în contul deschis de firma respctivă care este pe acel contract să primească banii direct de la bancă”, a afirmat Eugen Teodorovici.

De asemenea, Tedorovici a precizat că se merge mai degrabă pe ideea unui grup de bănci, pentru a avea la dispoziție o rețea mai mare.


”Am spus bancă sau grup de bănci, pentru că poate fi o bancă puternică, dar care totuși nu are o rețea atât de bine diversificată și care trebuie să ia alături o altă bancă sau bănci care, împreună să asigure acest flux financiar”, a spus el.

Eliminarea garanției bancare

Un alt instrument care ar urma să fie introdus se referă la eliminarea garanției bancare la achiziționarea utilajelor de către beneficiari, în proiectele europene.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Astfel, statul achită, dar păstrează în proprietate utilajul respectiv până la finalizarea proiectului, pentru a se asigura că echipamentul a fost utilizat pentru scopul proiectului european, după care beneficiarul poate lua în proprietate respectivul utilaj.

”Vrem să eliminăm garanția bancară. Eu dau banii pentru un proiect în contul cutare, la banca cutare și spun <<echipamentul pe care tu îl cumperi pentru proiect îmi aparține mie ca stat până când tu termini proiectul, asfel încât să fiu sigur, necerându-ți garanția bancară – că acel utilaj nu disapre, iar la final de proiect ți-l dau în proprietate>>”, a spus ministrul Fondurilor Europene.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: