marți

23 aprilie, 2024

24 martie, 2011

Guvernul îşi exprimă acordul pentru aderarea României la Pactul pentru euro, printr-un memorandum adoptat, miercuri, în şedinţa Executivului.

Pactul pentru euro, se adresează stabilităţii economice în Zona Euro, dar invită şi statele aspirante la adoptarea exigenţelor fiscal-bugetare la nivel european.

(Citeşte AICI despre Pactul pentru euro)


Potrivit Guvernului, Pactul are ca obiectiv promovarea ocupării forţei de muncă, a competitivităţii, consolidarea sustenabilităţii finanţelor publice, precum şi creşterea stabilităţii financiare în zona euro şi în Uniunea Europeană.
„În cadrul Summit-ului Eurozone din 11 martie, statele membre ale zonei euro au adoptat Pactul pentru euro, care stabileşte o coordonare mai strânsă a politicilor economice destinate creşterii competitivităţii şi convergenţei. Pactul este, practic, un exerciţiu de coordonare a politicilor economice a statelor din zona euro, dar România este direct interesată, având în vedere obiectivul său de aderare la zona euro şi la moneda euro. De asemenea, decizia a avut în vedere şi amplul program de reformă promovat prin acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială”, a susţinut, miercuri, portătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Pactul va fi prezentat Consiliului European din 24-25 martie 2011, pentru ca statele membre care nu fac parte din zona euro să indice dacă doresc să adere, cum este şi cazul României.

În acelaşi timp, statele membre din zona euro vor indica primele măsuri pe care se angajează să le pună în aplicare, în temeiul Pactului, în cursul anului următor.
„În conformitate cu concluziile Summit-ului Eurozone din 11 martie, nu se aşteaptă din partea statelor membre din afara zonei euro prezentarea, în cadrul reuniunii Consiliului European din 24-25 martie 2011, a măsurilor concrete pe care acestea le vor avea în vedere, în cadrul Pactului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În sensul măsurilor Pactului pentru euro, preşedintele Traian Băsescu a propus deja princialului partid de guvernare, PDL, introducerea în Constituţie a unui prag de 3% pentru deficitul bugetar, după model german.

Pe de altă ăparte, Ungaria a anunţat zilele trecute că ea nu va adera la pactul pentru competitivitate, pentru a putea să-şi păstreze politica fiscală proprie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: