21 mai, 2013

Primăriile și consiliile județene cu arierate vor putea intra în insolvență, pentru a-și plăti eșalonat datoriile, inclusiv după ce-și vând din imobile, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență adoptat marți de Guvern.

Inițiatorul proiectului, Ministerul Finanțelor, susține că prin această ordonanță creditorii îşi vor primi sumele de recuperat, fără însă a bloca activitatea autorităţilor locale.

”Proiectul de act normativ reprezintă atât o protecţie pentru unitatea administrativ-teritorială faţă de agresivitatea creditorilor, cât şi o garanţie pentru mediul de afaceri că îşi vor recupera creanţele de la unităţile administrativteritoriale aflate în dificultate”, susține Ministerul Finanțelor.


Potrivit Guvernului, procedura de insolvenţă a primăriilor și consiliilor județene este similară cu cea a societăţilor comerciale: se deschide pe baza unei cereri introduse la tribunal de către creditori sau de ordonatorul principal de credite.

Ce prevede ordonanța insolvenței primăriilor

Pentru a putea intra în inspolvență, primăriile trebuie să îndeplinească condițiile de criză financiară:

  • neachitarea obligaţiilor de plată, lichide şi exigibile, mai vechi de 90 de zile, şi care depășesc 15% din bugetul general al unităţii administrativ-teritoriale respective, cu excepţia celor aflate în litigiu comercial.
  • neachitarea drepturilor salariale prevăzute în bugetul local de venituri şi cheltuieli sau în bugetele instituţiilor sau serviciilor publice de interes local sau judeţean, după caz, pe o perioadă mai mare de 90 de zile de la data scadenţei.

Insolvența este terminată în momentul în care încetează cele două condiții de declanșare a procedurii.

În starea de insolvență, ordonatorul principal dse credite (primarul sau președintele Consiliului Județean, după caz), împreună cu administratorul judiciar numit de instanță trebuie să facă un plan de redresare financiară a primăriei/consiliului județean.


Planul de redresare se va aplica pe parcursul a maximum 3 ani și va cuprinde și un plan de achitare a datoriilor către creditori.

Dacă unitatea nu poate achita 100% datoriile, sub supravegherea administratorului judiciar, trebuie să aplice măsurile de redresare financiară:

  • să-și vândă sau să-și închirieze toate bunurile și imobilele din domeneiul privat al statului care nu-i sunt necesare funcționării
  • să-și restructureze toate compartimentele inclusiv prin disponibilizări de personal,
  • să-și desființeze toate serviciile și activitățile conexe, altele decât cele determinate ca fiind servicii publice esenţiale, pentru a ajuta la îndeplinirea cererilor creditorilor,
  • să ia toate măsurile necesare pentru maximizarea veniturilor şi reducerea cheltuielilor.

(Descarcă de AICI proiectul de OUG privind insolventa primariilor și nota de fundamentare)

Măsura fusese promovată de guvern în 2010, dar zace în Parlament și acum

Măsura insolvenței autorităților locale, pe timp de criză, fusese promovată de Guvernul Boc, încă din anul 2010, prin proiect de lege, însă Parlamentul nu l-a adoptat nici până îân ziua de astăzi.

Astfel, actualul guvern spune că este nevoit să legifereze insolvența primăriilor prin ordonanță de urgență, care se aplică imediat, fără să fie nevoie de aprobarea în Parlament.

”Proiectul de lege a fost iniţiat de cele două ministere (Ministerul Administrației și Internelor, din anul 2010 și Ministerul Finanțelor – nr), aprobat de către guvern şi transmis spere dezbatere Parlamentului României în anul 2010. Proiectul de lege a fost dezbătut de către Senat şi se află în proceduri parlamentare la Camera Deputaţilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență, inițiat de Guvernul Ponta.

De asemenea, insolvența primăriilor a fost cerută de Fondul Monetar Intrernațional, Guvernul avertizând că neadoptarea OUG va determina ”neintrarea (scrisorii de intenție a României – n.r.) în boardul Fondul Monetar Internaţional” și ”o denunţarea Acordului stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: