luni

22 aprilie, 2024

13 mai, 2021

Bugetul destinat activităților legate de privatizare ale Ministerului Energiei din anul 2021 se fundamentează pe venituri de 836 milioane de lei obținute din vânzarea a aproape 26,7% din acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC, rafinăriile Petromidia și Vega Ploiești).

Numai că aproape 93% din acest buget va fi virat direct la Trezoreria Statului. Cea mai mare parte din ce mai rămâne va fi folosită pentru înființarea de noi companii energetice ale statului, majorări de capital la cele existente și consultanță la privatizări.


Tranzacția ar urma să se facă la un curs estimat de 4,18 lei / USD, potrivit notei de fundamentare a proiectului de HG „pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare al Ministerului Energiei pe anul 2021”, adoptat joi de Guvern.

Cele 836 de milioane sunt „venituri din privatizare estimate a fi realizate în contextul legislativ adecvat, venituri generate de implementarea prevederilor strategiei de privatizare la societatea Rompetrol Rafinare S.A., aprobate prin H.G. 626/2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote din participaţia deţinută de statul român la Societatea „Rompetrol Rafinare” -S.A. Constanţa”, spune documentul citat.

HG 626 / 2015 stabilește că pachetul de peste 26,7% din acțiunile RRC se va vinde cu cel puțin 200 de milioane de dolari.

KazMunaiGaz International (KMGI), acționarul majoritar al RRC, are drept de preemțiune.


Pentru realizarea tranzacției mai este nevoie, însă, și de „o decizie politică”, care a mai fost amânată și până acum și care depinde și de ceea ce va face Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, înființat în urma aranjamentului privind datoria istorică a Rompetrol, potrivit unor surse din Ministerul Energiei.

Un aranjament controversat

Tranzacția face parte dintr-un aranajament controversat prin care datoria istorică a Rompetrol față de statul român, de circa 600 de milioane de dolari, a fost reconvertită în acțiuni deținute de statul român la RRC. În prezent, Ministerul Energiei este înregistrat la Bursa de Valori București (BVB) cu o deținere de aproape 44,7% din acțiunile RRC.

Din același aranjament face parte și înființarea unui fond de investiții de un miliard de dolari, de care beneficiază în primul rând RRC și KMGI. Până acum, fondul a făcut doar 30 de benzinării, sub brandul Rompetrol, prin vehiculul investiţional (SPV) – KMG Rompetrol Development SRL.

Fondul nu era încă înființat în 2018, la cinci ani după perfectarea aranjamentului printr-un memorandum.

(Citiți și: „Saga Rompetrol: KazMunayGas promite, după ce a eșuat tranzacția cu CEFC China Energy, că îşi va respecta angajamentele”)

„Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român şi-a propus să atingă până în 2023 o reţea de 84 benzinării în România”. De asemenea, urmează să construiască o centrală electrică „în cogenerare la Midia prin vehiculul investiţional (SPV) – Rompetrol Energy SA, unde va fi acţionarul majoritar alături de KMG International, Rominserv şi Uzina Termoelectrică Midia”, potrivit unui comunicat RRC.

775 mil. lei se vor vărsa la Trezoreria Statului

Bugetul de privatizare al Ministerului Energiei  ar fi de fapt ”o haltă” făcută de majoritatea banilor spre Trezoreria Statului, unde vor fi virați 775,015 milioane de lei.

Restul până la 836 milioane de lei face mai ales obiectul capitolelor:

  • 61 de milioane sunt destinate unor cheltuieli de administrare, care includ cele:
    • pentru consultanți și  pentru pregătirea și realizarea privatizării  societăților – 8,6 milioane de lei;
    • pentru rapoarte de evaluare realizate în procesul de privatizare și postprivatizare, pentru expertize, cauțiuni, evaluări în litigii – 9,7 milioane de lei;
    • derularea  unor  proceduri  de  insolvență  ori dizolvare voluntară și lichidare – 1,25 milioane de lei, care includ societățile  în  insolvență/faliment: Electrocentrale București, Electrocentrale Constanța,    Complexul Energetic Hunedoara, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare, SIMTEX SA și CN a Uraniului, care riscă să intre în insolvență.
  • înființarea unor societăți pe acțiuni, având  unic acționar Statul  român – 30,5 milioane de lei;
  • majorarea  capitalului  social  al  unor  societăți  – 9,2 milioane de lei;
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: