duminică

14 aprilie, 2024

18 iunie, 2022

Bugetul Ministerului de Interne urmează să fie suplimentat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov a despăgubirilor stabilite de instanță în dosarul Colectiv, conform unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Valoarea totală a despăgubirilor stabilite de justiție depășește 60 de milioane de euro.

Totodată, Guvernul a decis ca „specialiștii de la nivelul Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției să stabilească în cel mai scurt timp mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse prin Hotărârea Judecătorească privind Dosarul Colectiv”, a  transmis, vineri, Executivul.


Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și pompierii nu au fost obligați la plata în solidar a prejudiciului din dosar, deși au fost condamnați la pedepse cu închisoarea. Acțiunea civilă împotriva lor nu a fost admisă.

Curtea de Apel București a emis decizia definitivă ca Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov vor plăti în solidar cu patronii clubului Colectiv şi cu doi pirotehnişti daune morale şi materiale de peste 60 de milioane de euro către victimele incendiului din clubul Colectiv.

De asemenea, inculpaţii menţionaţi, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru victime.

Despăgubirile decise de instanță în dosarul Colectiv în sarcina ISU București-Ilfov, se ridică la aproape 300 de milioane de lei.

Prevederile proiectului de HG

  • Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2022, pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov, cu suma de 299.467 mii lei, la capitolul 61.01 „Ordine publică și siguranță națională”, titlul 59 „Alte cheltuieli”, reprezentând credite de angajament şi credite bugetare, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2022.
  • Sumele alocate potrivit prezentei hotărâri vor fi utilizate pentru plata cheltuielilor și despăgubirilor ocazionate de punerea în executare a Deciziei penale nr. 566/A din 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul penal nr. 17008/3/2016, ce revin în sarcina Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov.
  • Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov răspunde de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor alin. (1).
  • Sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului până la sfârşitul anului 2022.
  • Se autorizează Ministerul Finanţelor să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2022″.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: