vineri

26 aprilie, 2024

3 mai, 2011

Guvernul urmează să creeze o funcţie de ministru delegat pentru probleme de competitivitate, care să promoveze şi să pună în aplicare hotărârile viitorului Consiliu Naţional de Competitivitate (CNC) care se va constitui pe lângă Executiv pentru coordonarea politicilor publice, se arată în Programul Naţional de Reformă 2011-2013, citat de Agerpres.

CNC va fi un organism consultativ pe lângă Guvernul României, cu atribuţii în „coordonarea strategică şi operaţională a politicilor publice pentru asigurarea dezvoltării competitive a economiei româneşti şi în elaborarea Strategiei de Competitivitate a României”. Consiliul va face rapoarte bianuale privind implementarea strategiei menţionate şi va evalua impactul acesteia.

Înfiinţarea CNC implică şi numirea unui ministru delegat pe probleme de competitivitate, cu mandat de a promova şi pune în aplicare hotărârile Consiliului. „Ministrul delegat trebuie să fie capabil să catalizeze eforturi politice pentru a se ajunge la o viziune comună de dezvoltare (nivel înalt de expertiză profesională în domeniul economic, carismă, recunoaştere internaţională)”, se menţionează în PNR 2011-2013.


CNC va fi compus şi din miniştri ai ministerelor-cheie pentru dezvoltarea competitivă a României, experţi guvernamentali, experţi reputaţi din sfera academică, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai sindicatelor şi societăţii civile, consultanţi. De asemenea, din cadrul Consiliului, va fi selectat un Grup de Experţi de Nivel Înalt, care va avea mandatul de a propune spre dezbatere Strategia de Competitivitate a României 2020.

După aprobarea în cadrul Consiliului de Competitivitate, Strategia de Competitivitate va fi supusă aprobării Parlamentului, mai prevede Programul Naţional de Reformă. Aceste mecanisme ar urma să fie create prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, potrivit documentului citat.

Necesitatea înfiinţării CNC este motivată de „problema acută” a Guvernului de coordonare a dezvoltării competitive a României, în lipsa unei viziuni de ansamblu pentru alocarea fondurilor naţionale sau europene la diversele proiecte publice. „În momentul de faţă există o problemă acută de coordonare la nivelul Executivului în ceea ce priveşte dezvoltarea competitivă a economiei. Intervenţiile publice, din fonduri naţionale sau europene, sunt disparate, lipsind viziunea de ansamblu”, precizează PNR 2011-2013.

Înfiinţarea CNC este motivată şi prin necesitatea creării unei instituţii care să asigure că următorul Program Operaţional dedicat competitivităţii, pentru perioada 2014-2020, „va fi gândit şi pregătit din vreme pentru a avea un impact de ansamblu asupra dezvoltării economiei româneşti”.


PNR 2011-2013 a fost adoptat de Guvern, săptămâna trecută, şi transmis Comisiei Europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: