luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 august, 2013

Vânzarea pachetului minoritar de acțiuni de 15% la Romgaz, prevăzută pentru sfârșitul lunii octombrie 2013, se va face prin listare la Bursa de Valori București, iar la Londra vor fi emise certificate globale de depozit (GDR), instrumente folosite pentru investițiile în companii din piețele emergente, au declarat, joi, pentru cursdeguvernare.ro, surse guvernamentale.

Potrivit acestora, americanii de la Goldman Sachs, care conduc consorțiul de intermediere a listării Romgaz, au estimat că Guvernul poate obține 600 de milioane de euro pentru pachetul minoritar, însă interesul statului român este ca, și după vânzare, acțiunile companiei energetice românești să crească.

Pentru ca o astfel de ascensiune să se producă, Romgaz are nevoie să atragă investitori puternici din piața internațională, care pot fi găsiți pe Bursa de la Londra.


”Noi suntem prea mici pentru a merge cu listarea acțiunilor Romgaz la Bursa de la Londra, care ar presupune costuri prea mari”, au declarat sursele citate.

De aceea, recomandarea celor de la Goldman a fost ca la Londra să se meargă cu GDR-uri, instrumente secundare care oferă investitorilor o anumită asigurare la riscul investiției, susțin sursele.

Pentru reducerea riscurilor la investiții, GDR-urile sunt preferate de către marii investitori în special pentru a cumpăra acțiuni la companii din piețele emergente sau în curs de dezvoltare.

Utilizând GDR-urile, eventualul investitor ar avea posibilitatea să evite anumiote costuri legate de deschiderea unui biroul la București sau de impedimente generate de diverse condiționalități impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a mai explicat sursa.


Practic, aceasta înseamnă că Guvernul și-a schimbat planurile față de ceea ce prevăzuse într-un draft al scrisorii de intenție cu FMI, prezentat recent de HotNews.ro.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Conform documentului, Guvernul se angajează că, în prealabil, ”va obține aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru listarea duală”.

”A fost luată deja o decizie de extindere a dimensiunii consiliului de la Romgaz în urma OPI. Ca acțiune prealabilă, vom clarifica tratamentul fiscal pentru valorile mobiliare Romgaz achiziţionate ce sunt tranzacţionate pe o bursă din străinătate şi vom adopta baza legală necesară, dacă este cazul”, se mai arată în proiectul intermediar de scrisoare de intenție datat 28 iulie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: