2 septembrie, 2024

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, la Parlament, că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu. Şeful Executivului a mai spus că urmează să discute cu preşedinta Comisiei Europene, în perioada următoare, despre portofoliul de comisar ce va reveni ţării noastre şi care este unul relevant. Ciolacu a mai spus că interviul Roxanei Mînzau cu preşedinta Comisiei Europene a avut loc duminică, a ţinut peste o oră, şi ”l-a trecut categoric”.

Marcel Ciolacu anunțase în august că îl va nominaliza pe europarlamentarul PSD Victor Negrescu, dar luni premierul a anunțat după ședința de guvern că ”Roxana Mînzatu este o variantă”.

Roxana Mînzatu este actual secretar de stat, șef al Departamentului pentru evaluare integrată şi monitorizarea programelor finanţate din fonduri publice şi europene.

Ciolacu: România va ocupa un portofoliu relevant


Întrebat, înainte de şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD dacă a trimis propunerea de comisar european la Bruxelles, premierul Ciolacu a spus: „Am vorbit cu şefa Comisiei Europene. După şedinţa de partid o să merg la guvern şi o să trimit propunerea”.

Fără să precizeze un nume, premierul a menţionat că va transmite o singură propunere pentru funcţia de Comisar care va fi alocată României.

Marcel Ciolacu a fost întrebat şi care ar fi portofoliul vizat de România, el răspunzând: ”Unul relevant!”. 

”Este un portofoliu relevant pe care îl va ocupa România”, a completat Marcel Ciolacu. 


Şeful Executivului a mai arătat că preşedinta Comisiei Europene nu numeşte un comisar înainte de a avea un interviu cu persoana respectivă şi în cazul României acest interviu a avut loc duminică. 

”Peste o oră şi ceva a avut loc acest interviu între doamna Roxana Mînzatu şi preşedinta Comisiei”, a afirmat premierul, adăugând că aceasta a trecut de interviu ”categoric” şi Ursula von der Leyen nu a avut decât cuvinte de laudă. 

Ciolacu a fost întrebat şi dacă a existat un acord în coaliţie pe această numire. ”Nu vorbim de acorduri. Preşedintele Klaus Iohannis nu m-a sunat când a desemnat data trecută comisarul, dar institutional au avut loc aceste discuţii. Eu cred că doamna Mînzatu este o persoană foarte potrivită. Că puteau fi şi mai potrivite, repet, şi în locul meu de prim-ministru, pot fi persoane mai potrivite, şi în locul domnului Nicolae Ciucă, la Senat, pot fi persoane mai potrivite. Importantă este în schimb părerea preşedintei Comisiei, care a fost una laudativă la adresa Roxanei Mînzatu, după o oră şi jumătate de interviu”, a răspuns premierul. 

România și Belgia, singurele state care nu au respectat termenul Ursulei von der Leyen

Ursula von der Leyen a cerut statelor membre să îi trimită nominalizările pentru noua echipă a Comisiei până la data de 30 august. Singurele state care nu au respectat acest termen sunt Belgia și România, numele lui Victor Negrescu fiind avansat informal în discuțiile cu președintele Comisiei.

(Citește și: ”Lieber Klaus” – Scrisoarea prin care Ursula von der Leyen cere nominalizările României pentru noua Comisie Europeană”)

Potrivit Politico, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, va începe în acestă săptămână discuțiile cu cei propuși să facă parte din noua Comisie Europeană, după acest moment urmând să fie anunțată și structura noii Comisii, respectiv portofoliile celor 26 de comisari.

După reuniunea PES activists România de la Neptun, duminică, Victor Negrescu afirma că este absolut convins că datorită ajutorului primit din partea social democraţilor europeni, România va obţine un portofoliu reprezentativ de comisar european, cu un rol influent în arhitectura viitoarei Comisii Europene, şi poate spera chiar la o poziţie de vicepreşedinte.

Surse apropiate discuțiilor purtate la Bruxelles au declarat pentru CursDeGuvernare că România a început negocierile cu Bruxelles vizând un portofoliu economic, care i-a fost refuzat. Prin tradiție, aceste portofolii cu anvergură economică sunt ocupate de statele din zona euro.

Cine este Roxana Mînzatu

Roxana Mînzatu are 44 de ani şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative (specializarea Ştiinţe Politice Engleză) în cadrul Universităţii din Bucureşti (2002), deţine un master în integrare europeană (2005) şi este absolventă a programului Public Leadership Credential al Harvard Kennedy School of Government (2022).

Conform CV-ului postat pe site-ul Guvernului, are o experienţă vastă în domeniul fondurilor europene, dobândită atât în mediul privat, în cel nonguvernamental dar şi prin funcţii publice. 

Începând cu anul 2004, a fost consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, a fost consultant, manager de proiect şi formator în companii din Bucureşti, Bruxelles şi Braşov, a condus fundaţia Şcoala Română de Afaceri – Braşov, a pregătit şi implementat proiecte cu finanţare europeană sau naţională pentru companii, administraţii publice locale dar şi pentru organizaţii non-guvernamentale.

Roxana Mînzatu a ocupat şi poziţii de demnitate publică. A fost consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Braşov (2004-2008, 2011-2012). În 2009 a fost subprefect al judeţului Braşov (martie-octombrie 2009).

În 2015, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene şi, apoi, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, a coordonat elaborarea şi implementarea strategiei de reforma a achiziţiilor publice şi a pachetului de legi ale achizitiilor publice.

A îndeplinit un mandat de deputat PSD Braşov (decembrie 2016-decembrie 2020) şi a fost ministru al fondurilor europene (10 iunie – 4 noiembrie 2019).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: