Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că subvenția acordată partidelor în 2020 urmează să fie redusă cu 30% față de anul în curs.
Partidele parlamentare au beneficiat în 2019 de cea mai mare subvenție acordată vreodată, datorită unui amendament al fostului trezorier PSD.
În proiectul de buget pe anul viitor se prevede că suma totală acordată partidelor parlamentare va fi de aproape 180 de milioane de lei.
Suma este în scădere cu aproape 30% față de cea din acest an, când partidele au încasat în total peste 250 de milioane de lei. Va fi astfel o economie la buget de aproape 70 de milioane de lei.
Valoarea subvenției se apropie de cea din 2018, când partidele au încasat peste 170 de milioane de lei.
“Va fi o reducere de aproape 30%, decizia este luată. Suma finală va fi în jurul a 181 de milioane de lei”, au declarat pentru Europa Liberă surse din Guvern.
Noua lege privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a fost votată în 2015. Din acel moment, formațiunile politice au primit dreptul a folosi banii publici în campaniile electorale, iar contribuțiile private au fost decontate după alegeri de Autoritatea Electorală Permanentă. Rambursarea se baza pe documente justificate și se acorda dacă competitorul electoral a trecut de pragul de 3%.
Subvenția acordată partidelor a fost un subiect de dispută și la realizarea bugetului pe anul care se încheie. Inițial, social-democrații conduși de Liviu Dragnea doreau ca partidele să încaseze 400 de milioane de lei, dar în urma dezbaterilor s-a ajuns ca suma finală să fie redusă la 250 de milioane de lei.
Victor Ponta, președintele ProRomânia, a propus ca întreaga sumă acordată partidelor să fie transferată spre alte proiecte. Amendamentul a fost respins, dar trebuie precizat că ProRomânia nu beneficiază de subvenție deoarece nu a participat la alegerile parlamentare din 2016.
PSD, principalul beneficiar al subvenției
În stabilirea cuantumului subvenției se iau în considerare rezultatele de la alegerile locale și parlamentare din 2016, pentru legislatura în curs. PSD a fost principalul beneficiar al sumelor venite de la bugetul de stat în ultimii ani, pentru că a avut cel mai mare scor electoral.
Banii primiți de partide au crescut însă într-un ritm amețitor. Totul datorită politicii promovate de PSD, dar acceptată tacit și de celelate partide. La începutul anului 2018, s-a schimbat formula de calcul a subvenției, după un amendament introdus de fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici.
În propunerea avansată de Drăghici, trimis în judecată între timp tocmai pentru modul în care a cheltuit subvenția PSD, se prevede că partidele politice primesc subvenții care pot ajunge până la 0,04% din PIB. Varianta anterioară făcea referire la 0,04% din veniturile bugetare.
Acest artificiu a făcut ca sumele din subvenție să crească de la an la an, înregistrând un salt spectaculos: de opt ori mai mai mult decât în 2017 și de 20 de ori mai mult decât în 2015.
Spre exemplu, PSD a încasat în 2017, primul an după câștigarea alegerilor, o subvenție de 16,5 milioane de lei. Subvenția a ajuns în 2019 să atingă pragul record de 143,7 milioane de lei. În 2018, în vistieria social-democraților au intrat peste 96 de milioane de lei.
Proporțional, suma a crescut pentru toate partidele datorită amendamentului Drăghici.