duminică

28 aprilie, 2024

22 aprilie, 2019

Guvernul i-a înștiințat pe primari că trebuie sa returneze banii pe care Executivul i-a virat pentru anumite cheltuieli sociale în primele trei – patru luni ale anului (până la aprobarea bugetelor locale).

În această perioadă, nu a existat bugetul pe anul în curs și administrațiile locale au primit încă banii pentru cheltuielile de asistență socială transferate, începând cu 1 ianuarie 2019, la primării.

În 2018, în timpul negocierilor dintre guvern și primarii de municipii, Ministerul Finanțelor a acceptat o creștere la 60% a procentului din Impozitul pe venit ce se redistribuie, după colectare, administrațiilor locale.


Primarii municipiilor au acuzat pierderi majore generate după ce impozitul pe venit a fost redus, de la 1 ianuarie 2018, la 10% (de la 16%).

Pentru acoperirea golurilor create, Executivul a promis inițial o compensare, însă acest lucru nu s-a concretizat și, în plus, au fost transferate la primării câteva cheltuieli cu asistența socială majorate de Guvern. De exemplu – indemnizația plătită însoțitorilor persoanelor cu handicap.

Mai mult, primarii s-au trezit săptămâna trecută cu o somație pentru restituirea sumelor virate de la bugetul de stat, pentru aceste cheltuieli, în primele trei luni, când s-a funcționat pe Legea bugetului din 2018, fiindcă cea pentru anul în curs nu fusese pusă în discuție de coaliția de guvernare și, apoi, aprobată.

Explicațiile oferite, pentru cursdeguvernare.ro, de către Gheorghe Falcă (foto), primarul orașului Arad:


În Legea bugetului au strecurat un paragraf în care au spus că, după votarea bugetului local se va face echilibrarea între banii pe care i-a dat Guvernul în prima parte (a anului – n. red.) pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, din TVA care se duce către primării.

Asta înseamnă reducerea cu un miliard de euro a investițiilor din administrația locală, adică toate investițiile, cu excepția celor făcute prin fonduri europene.

În cazul municipiului Arad, suma este de opt milioane de lei, adică 1,8 milioane de euro.

În aceste condiții, primăria Arad va fi obligată să se împrumute pentru a putea plăti cota parte aferentă investițiilor din fonduri europene.

Totalul proiectelor derulate acum de Arad se ridică la 144 de milioane de euro fonduri europene, cea mai mare investiție fiind un pod peste Mureș, în valoare de 49 de milioane euro. Pentru cota parte în acest caz concret, primăria va împrumuta 15 milioane de euro, suma ce reprezintă cota municipalității, a explicat Gheorghe Falcă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: