miercuri

24 aprilie, 2024

3 august, 2012

Guvernul a precizat, vineri, că cetăţenii români care au domiciliul în străinătate au în continuare drept de vot, doar ca nu pot fi trecuţi pe listele electorale permanente din România.

În legătură cu actualizarea listelor electorale permanente din România, Guvernul face următoarele precizări:

  • Art. 26, alin. 2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului precizează că listele electorale permanente din România, cele actualizate de primari, se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.
  • Aceste liste se referă la cetăţenii români, cu domiciliul în România.
  • Prin această verificare a listelor electorale din România, nimeni nu a restrâns şi nu intenţionează să restrângă dreptul de vot al vreunui cetăţean român, fie că se află în ţară, fie în străinătate. Această discuţie nu este despre dreptul la vot.
  • Cetăţenii români care au domiciliul în străinătate au în continuare drept de vot, doar ca nu pot fi trecuţi pe listele electorale permanente din România.
  • Există o altă zonă legală care se referă la cetăţenii români, cu drept de vot, dar care au domiciliul în afara ţării. Reglementările legate de listele electorale permanente şi de cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării se regăsesc în Capitolul 4 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
  • Toţi cetăţenii români cu drept de vot, indiferent că sunt în ţară sau în afara ţării sunt, sau ar trebui înscrişi în Registrul electoral.
  • Art. 22, alin. 3 al legii spune că Autoritatea Electorală Permanentă întocmeşte, păstrează şi actualizează în permanenţă, până la data de 31 martie a fiecarui an, Registrul electoral.
  • Acest Registru electoral nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a creat actuala confuzie.
  • Cine nu se află pe listele electorale nu înseamnă ca nu are drept de vot. Clarificarea acestei situaţii este necesară pentru a răspunde solicitărilor primite din partea Curţii Constituţionale din România. Din punctul de vedere al Guvernului României, în conformitate cu legea, toţi cetăţenii români au drept de vot şi trebuie incluşi în calculele privind cvorumul, alături de cei din listele electorale permanente, Curtea Constituţională fiind cea care va decide cu privire la acest lucru.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: