vineri

19 aprilie, 2024

31 ianuarie, 2019

Italia permite joi intrarea în țară a 47 de migranți blocați timp de aproape 2 săptămâni pe o navă de salvare ancorată în apele teritoriale italiene. ”În câteva ore, migranții vor fi primiți pe țărm”, a anunțat premierul italian Giuseppe Conte, citat de Reuters.

Giuseppe Conte a făcut acest anunț după ce, potrivit BBC, a primit asigurări din partea altor 6 state, printre care și România, că vor prelua fiecare o parte din acești migranți.

Participarea României în grupul de state ce vor prelua o parte a acestor migranți a fost confirmată și de agenția de presă ANSA.


Un comunicat MAI emis joi arată că premierul Italiei nu a înțeles exact la ce s-a angajat România.

”În contextul situaţiei create de blocarea unei nave umanitare cu 47 de migranţi la bord în apele teritoriale ale Italiei, autorităţile române şi-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte state membre ale Uniunii Europene, a unei părţi din respectivii migranţi. Analiza va fi efectuată raportat la capacităţile fiecărui stat membru care şi-a manifestat disponibilitatea de preluare şi acomodare a migranţilor.

Deşi nu este o decizie fermă (subl. noastră), exprimarea disponibilităţii de către România de preluare a unui număr de migranţi vine ca o confirmare a principiului solidarităţii membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraţionist, principiu promovat de Preşedinţia română a Consiliului UE”, arată comunicatul MAI citat de Agerpres.

Cei 47 de migranți au fost salvați în largul coastelor libiene de către nava germană de salvare See Watch 3, care a fost ulterior blocată în apele teritoriale italiene, lângă Siracuza.


Presa internațională a relatat pe 29 ianuarie că Germania, Franța, Malta, Portugalia, România și Luxemburg s-au angajat să ajute Italia și să preia o parte a migranților blocați pe nava germană. Pe data de 30 ianuarie, Politico a revizuit lista statelor dispuse să-i ajute pe cei 47 de migranți, România și Luxemburg fiind omise de la enumerare.

Teoretic, fiecare stat ar fi urmat să preia 6, cel mult 7 migranți.

România deține președinția Consiliului UE, motto-ul acestei președinții fiind ”coeziune”.

În ceea ce privește migrația, România a avut o poziție ezitantă- inițial, prin vocea președintelui Iohannis, s-a poziționat alături de statele care au refuzat cotele de migranți, apoi și-a reconsiderat poziția, în principal la insistențele Germaniei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: