joi

11 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 ianuarie, 2019

Italia permite joi intrarea în țară a 47 de migranți blocați timp de aproape 2 săptămâni pe o navă de salvare ancorată în apele teritoriale italiene. ”În câteva ore, migranții vor fi primiți pe țărm”, a anunțat premierul italian Giuseppe Conte, citat de Reuters.

Giuseppe Conte a făcut acest anunț după ce, potrivit BBC, a primit asigurări din partea altor 6 state, printre care și România, că vor prelua fiecare o parte din acești migranți.

Participarea României în grupul de state ce vor prelua o parte a acestor migranți a fost confirmată și de agenția de presă ANSA.


Un comunicat MAI emis joi arată că premierul Italiei nu a înțeles exact la ce s-a angajat România.

”În contextul situaţiei create de blocarea unei nave umanitare cu 47 de migranţi la bord în apele teritoriale ale Italiei, autorităţile române şi-au manifestat, de principiu, disponibilitatea de a efectua o analiză în vederea preluării, alături de alte state membre ale Uniunii Europene, a unei părţi din respectivii migranţi. Analiza va fi efectuată raportat la capacităţile fiecărui stat membru care şi-a manifestat disponibilitatea de preluare şi acomodare a migranţilor.

Deşi nu este o decizie fermă (subl. noastră), exprimarea disponibilităţii de către România de preluare a unui număr de migranţi vine ca o confirmare a principiului solidarităţii membrilor Uniunii Europene pentru gestionarea fenomenului migraţionist, principiu promovat de Preşedinţia română a Consiliului UE”, arată comunicatul MAI citat de Agerpres.

Cei 47 de migranți au fost salvați în largul coastelor libiene de către nava germană de salvare See Watch 3, care a fost ulterior blocată în apele teritoriale italiene, lângă Siracuza.


Presa internațională a relatat pe 29 ianuarie că Germania, Franța, Malta, Portugalia, România și Luxemburg s-au angajat să ajute Italia și să preia o parte a migranților blocați pe nava germană. Pe data de 30 ianuarie, Politico a revizuit lista statelor dispuse să-i ajute pe cei 47 de migranți, România și Luxemburg fiind omise de la enumerare.

Teoretic, fiecare stat ar fi urmat să preia 6, cel mult 7 migranți.

România deține președinția Consiliului UE, motto-ul acestei președinții fiind ”coeziune”.

În ceea ce privește migrația, România a avut o poziție ezitantă- inițial, prin vocea președintelui Iohannis, s-a poziționat alături de statele care au refuzat cotele de migranți, apoi și-a reconsiderat poziția, în principal la insistențele Germaniei.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: