Evenimentul

Proiect: Se schimbă regimul fiscal al impozitării profitului companiilor străine obținut în România

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va propune Guvernului încă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală, după seria care… Mai mult

14.08.2019

Chestiunea

Scurt: 21,4% din românii în vârstă de muncă se află în străinătate. Cum stau celelalte state UE

În 2018, românii au condus detașat în clasamentul european al persoanelor în vârstă de muncă (20-64 de ani) plecate în străinătate. Potrivit datelor comunicate de… Mai mult

13.08.2019

La obiect

Inflaţia a urcat din nou peste pragul de 4%, prin efectul de bază

Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a crescut surprinzător la 4,12% ( de la 3,84% în luna precedentă), deși prețurile au scăzut în… Mai mult

12.08.2019

Chestiunea

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe

Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor (-5,5%) cât și a importurilor lunare (-6,9%), la nivelul lunii iunie 2019. Ultima situație de… Mai mult

11.08.2019

Cronicile

Guvernul introduce coplata pentru serviciile medicale. Cum ar putea funcționa – varianta furnizorului privat și cea a pacienților

de Mariana Bechir , 4.4.2019

“Contribuția personală” sau coplata pentru serviciile medicale, “în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic” va fi introdusă prin Ordonanță de Urgență, conform unui proiect aflat în dezbatere la Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat joi că varianta coplății va funcționa numai în sistemul privat de sănătate. 

Măsura este justificată de nevoia de a limita riscul ca sistemul să devină nefuncțional din cauza subfinanțării, conform preambului documentului:

Neadoptarea de măsuri ar avea impact direct asupra sănătății publice și ar conduce la afectarea intereselor cetățenilor…

Se impune crearea cadrului legal astfel încât să fie identificate pârghiile necesare acoperirii costurilor reale ale servciilor medicale, în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic…

Neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor.

Introducerea coplății se face prin două adăugiri propuse la două articole din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii:

1.La articolul 230 alineatul (2), lit. e), care enumeră drepturile pe care le au asigurații ce beneficiază de pachetul de servicii de bază în spital se introduc câteva cuvinte, în final:

“e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale”

(Această coplată și modul de reglementare face, așadar, ca pachetul gratuit de servicii oferit în spital să nu mai fie neapărat gratuit.)

2. La articolul 237 alineatul (1) se adaugă, de asemenea, câteva cuvinte:
“(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:”

Aceasta înseamnă că serviciile medicale asigurate prin Fondul Național de Sănătate, fie că sunt în sistemul public sau cel privat, vor fi plătite și printr-o contribuție suplimentară a pacientului, care va fi directă, la furnizorul de servicii.

(Citiți și: ””Banchetul de Centenar s-a terminat – urmează nota de plată”: Sumarul numărului 99 al CRONICILOR Curs de Guvernare”)

Nu se știe cum va arăta această contribuție personală, care va fi detaliată în Contractul cadru ce reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și actele adiționale acestuia, care se negociază acum.

Noua variantă a contractului și actele adiționale ar fi trebuit să intre în vigoare la sfîrșitul lunii martie, dar termenul a fost amânat pentru începutul lunii iunie, exact pentru a se stabili chestiunea acestei coplăți.

Cum va funcționa – varianta furnizorului privat

Teoretic, aceste contribuții sunt prevăzute în lege pentru toți actorii din sistemul de sănătate, fie că sunt privați sau de stat.

Aceste sume au fost însă cerute de cei din privat, nemulțumiți de discriminarea practicată de statul român.

Serviciile medicale sunt decontate la fel, prin tarif stabilit de Casa de Sănătate și plătit de la Fondul Unic, fie că este vorba despre spitalele de stat sau despre cele din rețeaua privată.

Statul subvenționează însă unitățile de stat prin sume imense virate pentru asigurarea salariilor medicilor din spitalele de stat:

  • în 2018, transferurile estimate în Legea bugetului erau de 4,6 miliarde de lei, dar execuția s-a încheiat la aproape dublul sumei, 8,1 miliarde de lei.
  • anul acesta au fost prevăzute în buget 9,3 miliarde de lei

Privatul nu avea posibilitatea de a rivaliza cu aceste salarii, decât crescând prețurile.

În plus, de câțiva ani, CNAS nu le mai permite furnizprul privați, prin contractul-cadru, să ceară plăți suplimentare și i-a obligat să aleagă – plată integrală a serviciilor (de către pacienți) sau decontare de la Casă.

Pentru un tratament egal, statul ar fi trebuit să crească prețul serviciilor și fiecare spital să aloce banii astfel obținuți diferitelor capitole de cheltuieli (salarii, investiții în aparatură, modernizări etc), cum consideră potrivit.

Era o problemă gravă de încălcare a unor reglementări privind concurența, acceptată tacit, în schimbul unor promisiuni ce se concretizează acum.

Conform unei surse din rețeaua privată și implicată în negocierea actelor subsecvente Contractului – cadru de furnizare a serviciilor medicale, aceasta este cauza introducerii contribuției și de aceea ea ar trebui să se aplice, practic, doar în spitalele private, chiar dacă legea se referă la întreg sistemul de sănătate (privat și stat).

Dacă legea nu s-ar referi la tot sistemul de sănătate, ar fi din nou discriminatoriu și neconstituțional.

Contribuția va reprezenta diferența dintre prețul decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și prețul real al unui serviciu medical oferit în sistem privat.

Introducerea contribuției personale le va permite spitalelor private să stabilească prețurile transparent pentru anumite servicii, spune sursa cursdeguvernare.ro.

Acum, multe unități, inclusiv cele de stat, practică falsificarea codurilor de proceduri, intervenții etc. pentru a deconta mai mulți bani de la CNAS, explică sursa cursdeguvernare.ro.

“Tot ce înseamnă investigații se vor deconta 100% de către Casă, pacientul nu va avea niciun cost. Acolo unor vor exista proceduri, și mă refer la intervenții chirurgicale sau alte intervenții acre necesită spitalizare, necesită o terapie intensivă, unde sunt costuri foarte mari și Casa nu acoperă costul real al acestor proceduri, acolo, practic, furnizorul va avea posibilitatea, în mod legal, să încaseze diferența direct de la pacient sau să încaseze diferența dintr-o asigurare suplimentară”, a declarat respectiva sursă.

Cum va funcționa – varianta pacienților

“Este o bombă socială și va afecta grav pacienții”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Vasile Barbu (foto), președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), în primul rând pe cei care nu sunt asigurați complet, pentru că nu vor mai avea asigurare completă în caz de boală. Practic, se desființează pachetul gratuit de servicii.

În opinia acestuia, măsura a fost luată în complicitate cu cei avantajați în mod special de prevedere, paraclinicul (cei care oferă servicii de genul analizelor de laborator, imagistică). “Ei nu sunt mulțumiți de actualele tarife decontate de Casa de Sănătate, vor tarife mai mari. Au încercat ani de zile, dar nu au reușit să obțină asta”, spune Vasile Barbu.

Se ajunge la un sistem ultraliberal, cum nici măcar Eugen Nicolăescu nu a gândit, precizează președintele ANPP.

Istoricul coplății

Coplata a fost introdusă în 2013, după mai mulți ani de presiuni din partea unor instituții internaționale, în contextul incapacității de a finanța corespunzător sistemul de sănătate prin contribuțiile de asigurări de sănătate (CASS) reținute din salarii.

A variat între 5 și 10 lei, dar nu toate spitalele au aplicat-o, mulți renunț la ea încă după primul an de la intrarea în vigoare.

Ordonanța a fost elaborată neactualizată a Legii 95/2006 privind reforma sistemului sanitar. Textele modificate nu mai figurează la articolele cu numerele din OUG – de exemplu, articolul 237 trimite, în realitate, la serviciile care se plătesc, precizează Vasile Barbu.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.4.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Avocatul Poporului: Poliția Locală nu poate ridica mașini, prefectul de București trebuie să atace hotărârea

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului îi solicită Prefectului Municipiului București să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București prin care s-a decis ridicarea mașinilor din oraș.… Mai mult

Stiri

Rusia / Prima centrală nucleară plutitoare se pregătește să traverseze apele arctice

Vladimir Ionescu

Din Murmansk spre Extremul orient, prima centrală nucleară plutitoare din lume începe vineri o călătorie de 5.000 de kilometri în Arctica, în ciuda temerilor militanților… Mai mult

Stiri

Video / 10 minute înspăimântătoare: Sindicatul polițiștilor demonstrează cum se măsluieşte un concurs pentru ocuparea unui post de conducere în Poliţie, ca să câştige „cine trebuie“

Mariana Bechir

Sindicatul Pro Lex a postat pe Youtube o filmare care demonstrează corupția din interiorul Poliției și modul în care sunt promovați incompetenți în structurile de… Mai mult

Stiri

23 de zile pentru înființarea centrelor de prelevare organe în toate spitalele județene – sunt acreditate doar 22 dintre cele 41 de spitale

Mariana Bechir

Fiecare spital judeţean din ţară va fi obligat, începând cu 15 septembrie, să aibă un centru de prelevare de organe, a anunțat joi, la Bistrița,… Mai mult

Stiri

Document / Ministerul de Finanțe reglementează apariția Băncii Naționale de Dezvoltare

Razvan Diaconu

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, vineri, proiectul unei ordonanțe de urgență care reglementează cadrul general aplicabil băncilor naționale de dezvoltare din România. Înființarea unei bănci… Mai mult

Europa

România, Polonia și statele baltice – o dură declarație comună, la 80 de ani după Pactul Ribbentrop-Molotov

Iulian Soare

România, Lituania, Letonia, Estonia și Polonia au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, în care… Mai mult

Europa

Tehnocrații de la Bruxelles pregătesc debutul spectaculos al Comisiei von der Leyen: 100 miliarde euro pentru dezvoltarea de ”campioni europeni” în afaceri

Victor Bratu

Noul executiv al Uniunii Europene vrea să înființeze un fond de 100 miliarde euro cu ajutorul căruia să ”crească” noii ”campioni europeni” care să fie… Mai mult