miercuri

17 aprilie, 2024

2 aprilie, 2013

Foto: www.ecomagazin.ro

Guvernul va diminua sprijinul acordat producătorilor de energie din surse regenerabile, prin certificatele verzi, a declarat, marți, ministrul deșlegat pentru Energie, Constantin Niță.

El a susținut că prin modificarea Legii 220/2008, privind energia din surse regenerabile, facturile la curent se vor ieftini, pentru consumatorul final, cu 50% din contravaloarea cheltuielilor cu energia din surse regenerabile prin diminuarea finanțării prin certificate verzi.

”Modificările aduse Legii 220 în privinţa scăderii numărului de certificate verzi va reduce factura plătită de consumatorul final cu 50%, la capitolul energie regenerabilă din factură”, a susținut Niţă, la conferința Green Forum.


El a recunoscut că viitoarea ordonanță de urgență a Guvernului, de modificare a Legii 220, îi va afecta pe producătorii de energie eco.

”Sunt câteva schimbări pe care proiectul de Ordonanţă le prevede şi va intra în vigoare la 1 iulie 2013. Sigur că aceste schimbări vor afecta veniturile producătorilor, dar acestea vor putea fi recuperate de la 1 ianuarie 2017”, a explicat Niță.

Modificările vizate propun suspendarea pentru 3 ani şi jumătate a sistemului alocării de certificate verzi pentru producătorii de energie din resurse regenerabilă.

Cum reduce Guvernul finanțarea energiei verzi, potrivit lui Niță:

  • ”Legea se referă la suspendarea ei pentru 3 ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017.
  • Astfel, sistemul de certificate va presupune alocarea unui certificat verde pentru energia eoliană, un certificat pentru hidro, două certificate verzi pentru energia solară.
  • Restul vor fi păstrate într-un coş de ANRE, prin legislaţie secundară. Se va calcula pentru fiecare investitor câte certificate va avea în 2017.
  • Numărul de certificate probabil, în legislaţia secundară, se va prevedea şi pot fi scontate la bancă sau pot fi preluate ca valoare după 1 ianuarie 2017”.
  • Valoarea certificatelor va rămâne neschimbată, dar certificatele verzi acordate vor fi mai multe pentru domeniul fotovoltaic, respectiv două. În continuare se va acorda un certificat pentru energia eoliană și unul pentru hidro.
  • Posibilitatea încheierii de contracte bilaterale între producătorii de energie regenerabilă care deţin centrale de 5 Mwh.
  • Marii consumatori de energie vor putea să plătească un număr mai mic de certificate verzi.

România nu poate vinde surplusul de energie, din cauza lipsei rețelelor

Constantin Nita

Ministrul Niță a mai explicat că măsurile privind limitarea sprijinului acordat producătorilor de energie verde sunt determinate și de faptul că în rezent România nu poate tranzacționa energia pe care o produce, pentru că îi lipsesc facilitățile de interconectare cu rețelele externe.


”Avem un surplus de energie pe care nu avem cum să-l vindem din cauza lipsei unei reţele de interconectare bine pusă la punct. Niciun investitor nu se gândește că acea energie trebuie transportată cumva. Capacitatea de transport a Transelectrica nu suportă mai mult de 3.500 de MW. Când facem investiţii, trebuie să ne gândim şi la viitor. Trebuie să spunem că Sistemul Energetic Naţional nu suportă”, a declarat Niță.

El a susținut că supraîncărcarea rețelei de transport presupune oprirea centralelor mari.

”Nu putem să ne permitem să oprim centrale de mii de megawati, după care să le repornim, să trimitem oameni acasă şi să cheltuim cu repornirea lor”, a mai spus ministrul Niță.

Astfel, ANRE și Transelectrica va bloca tranzitul de energie din surse regenerabile care depășește capacitatea rețelelor de transport.

”ANRE şi Transelectrica vor lua măsuri de reducere a acestor aprobări şi chiar blocarea lor”, a arătat ministrul delegat pentru Energie.

Ce sunt certificatele verzi

Certificatul Verde atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie. Producătorii de energie eco primesc de la stat certificate verzi în funcție de cantitatea și natura energiei produse.

Certificatele pot fi tranzacționate pe piața de profil, marii operatori industriali consumatori de energie având obligația să achiziționeze certificatele verzi.

În anul 2013, contravaloarea certificatului verde neachiziţionat de către operatorii economici care au obligaţia anuală de achiziţie de certificate verzi în cadrul neîndeplinirii cotei obligatorii de achiziţie de certificate verzi pentru anul 2013 este de117,6 euro/certificat verde neachiziţionat.

România are pentru anul 2013 o cotă obligatorie de energie din surse regenerabile de 9% din electricitatea livrată de către fiecare furnizor.

Schema de finanțare a producătorilor de energie verde din România prevede acordarea de certificate verzi cu o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de eur.

Valorile de tranzacţionare a certificatelor verzi pe piața de profil pentru anul 2013 sunt cuprinse între 28,8 euro/certificat şi 58,8 euro/certificat, potrivit unui ordin recent al Autorității Naţionale de Reglementare în Energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: