marți

23 aprilie, 2024

17 martie, 2011

Codul muncii a fost adoptat, după ce moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie nu a întrunit numărul necesar de voturi, la capătul unei şedinţe de opt ore în care premierul ungar Viktor Orban era să trântească Guvernul României.

Moţiunea de cenzură ”Codul Boc – salarii mici, şomaj mare, firme falimentate” a primit 212 votrui pentru, patru împotrivă, iar două voturi au fost anulate, însă acţiunea împotriva Guvernului avea nevoie de cel puţin 236 de opţiuni în favoarea sa pentru a trece.

Premierul Emil Boc a susţinut că noul Cod al muncii ar urma să încurajeze crearea de joburi şi să combată munca la negru.


”Sunt optimist în sensul că acest nou Cod al muncii va aduce mai multe locuri de muncă în această ţară, va da posibilitatea angajatorilor să angajeze mai uşor şi îi va sancţiona aspru pe cei care vor vor lucra de aici înainte la negru”, a declarat premierul, după respingerea moţiunii.

Conştient de faptul că opoziţia nu putea strânge nummărul de voturi pentru răsturnarea Guvernului, liderul PNL, Crin Antonescu, a promis că opozţia va continua lupta în minoritate, din Parlament.

”Nu am dat speranţe nimănui, dar lupta pe care suntem obligaţi să o ducem în Parlament, în minoritate, va continua. Şi până la urmă România va avea o guvernare normală cu un prim ministru, cu un ministru de externe”, a spus Antonescu.

La rândul său, celălalt copreşedinte al Uniunii Social Liberale (USL), liderul PSD Victor Ponta, a promis în avans că prezumtivul viitor guvern  USL nu le va interzice votul propriilor parlamentari.


”Să stai acolo ca oile în staul, păzit de câţiva câini ciobăneşti, mi se pare cea mai mare umilinţă. Sunt convins că USL va câştiga următoarele alegeri şi vom avea majoritate. Mă angajez astăzi, în faţa dvs., că niciodată Guvernul USL nu le va cere parlamentarilor să stea în bancă”, a spus Ponta.

Cinci parlamentari ai puterii au încălcat interdicţia de a se ridica din bănci

În ciuda măsurilor pe care PDL le-a luat dinainte, interzicând parlamentarilor săi să îşi exprime votul, un deputat democrat-liberal, Mircia Giurgiu, a votat pentru moţiune.

”Domnul deputat Mircia Giurgiu va fi exclus din partid. Nu mai există cale de întors când regula nu este respectată, cu orice preţ. Nu ne vom agăţa de un vot şi vom impune disciplina riguroasă şi va fi exclus din partid la prima şedinţă a Biroului Permanent”, a declarat Boc, tranşant.

Alţi patru parlamentari ai puterii şi un independent şi-au exprimat, miercuri, votul la moţiunea de cenzură a opoziţiei, deşi partidele din arcul guvernamental hotărâseră ca parlamntarii lor să rămână în bănci la vot, pentru mai multă siguranţă.

Senatorii Attila Verestoy (UDMR) şi Orest Onofrei (PDL) au votat la vedere împotriva moţiunii de cenzură a opoziţiei.

Deputaţii democrat-liberali Daniel Oajdea, Marius Spânu şi independentul Gheorghe Zoicaş s-au ridicat din bănci pentru a pune bilele în urnă.

„Mesajul lui Viktor Orban” i-a dat bătăi de cap lui Emil Boc

Dezbaterea pe marginea moţiunii de cenzură a fost întreruptă ore întregi în urma unei propuneri a liderului grupului senatorial liberal, Puiu Haşotti, de a supune votului în plenul Parlamentului a unei declaraţii referitoare la mesajul transmis de premierul ungar, Viktor Orban, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

”De fapt, ceea ce aţi încercat şi ce încercaţi, spunând, când se votează peste un minut moţiunea de cenzură, <să introducem noi o dispută între PDL şi UDMR să cadă Guverul>”, a acuzat premierul Emil Boc.

Crin Antonescu l-a acuzat, în Parlament, pe premierul Boc de lipsă de reacţie la mesajul lui Viktor Orban.

”Cu toată înţelepciunea pe care şi intervenţia domnului prim ministru Năstase, fost, dar prim-ministru, şi intervenţia prim-ministrului Tăriceanu, fost, dar prim ministru la vremea lui, nu chestia asta, vă rog, doamnă preşedinte, să daţi posibilitatea plenului suveran al Parlamentului de a decide asupra acestei chestiuni pe care colegul Puiu Haşotti a pus-o în discuţie”, l-a provocat Antonescu pe Boc.

În cele din urmă, propunerea lui Haşotti a fost amânată, iar parlamentarii UDMR, în marea lor majoritate, nici nu s-au ridicat din bănci la votul asupra moţiunii de cenzură.

Premierul ungur, Viktor Orban, a transmis, marţi, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la manifestările din Ardeal, un mesaj, în care, înforma în care a fost citit şi redat de presă, şi-ar fi exprimat dorinţa ca Ardealul să ”fie cum a fost”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: